Premium

ZZ Leiden gaat opnieuw onderuit tegen een club uit het ’rechter rijtje’ en verliest in Den Helder

ZZ Leiden gaat opnieuw onderuit tegen een club uit het ’rechter rijtje’ en verliest in Den Helder
Marijn Ververs moet K.J. Byers laten gaan.
© Foto George Stoekenbroek
Den Helder

Om een basketbalwedstrijd te winnen zijn er talent, tactiek, passie en concentratie nodig. Bij Zorg en Zekerheid Leiden ontbraken die laatste twee kwaliteiten in Den Helder.

In de kop van Noord-Holland maakte Leiden al z’n goede werk van de gewonnen thuiswedstrijd tegen Den Bosch ongedaan middels een 91-75 nederlaag. Bij basketbal word je geen kampioen tegen de kleintjes, maar je kunt je ertegen wel een goede uitgangspositie voor verschaffen. Na Weert en Leeuwarden was Den Helder het derde ’kleintje’ aan wie ZZ punten verloor. De opmars op de ranglijst is alweer zo snel afgelopen als-ie tegen Den Bosch was ingezet.

,,Als elke bal uit de ring draait, wordt het lastig’’, zei coach Rolf Franke. Dat was een terechte opmerking (Leiden schoot slechts elf procent driepunters raak), maar de vraag diende zich wel aan waarom zijn ploeg zo’n moeite had met scoren. Want Leiden liet ook makkelijkere kansen onbenut. ,,We hadden in de eerste helft vijftien steals en tien aanvallende rebounds’’, aldus Franke. ,,Daar deden we niets mee.’’

Nadat Nuni Omot er met een forse dunk 16-22 van had gemaakt, ging er van alles mis bij de Leidenaars. Tayler Persons miste twee open lay-ups op rij, Marijn Ververs gooide de bal weg en ook Worthy de Jong miste een opgelegde mogelijkheid. Intussen was Omot van het veld gehinkeld met een blessure. Hij kon wel de wedstrijd afmaken.

Leiden herstelde zich, sloeg via Braxton Huggins weer een gaatje maar vervolgens ging het opnieuw mis. ZZ werd slordig en de thuisclub kon vrij aanleggen. Het was de opmaat voor een Helderse aanvalsgolf die - blijkbaar - niet meer te bezweren was. ,,We weten dat dit soort teams goed tegen ons presteren’’, zei Franke, die op Huggins geen beroep meer deed in de tweede helft. ,,Er is een grens aan gedrag. Daar zijn we duidelijk in en dat hoort bij topsport’’, aldus de coach, die niet dieper op de zaak in wilde gaan.

Leiden hobbelde mee tot de rust (42-38), wellicht in de overtuiging dat het op basis van individueel talent in de tweede helft een nieuwe run kon maken. Dichterbij dan zes punten kwamen de bezoekers echter niet meer toen het derde kwart zich ontspon. Jarvis Williams deed nog even wat terug aan het begin van de vierde periode, daarna ging Den Helder erop en erover.

Meer nieuws uit ZZ Leiden