Het laatste woord van Leidse waterpolocoach Koen P.: ’Ik ben geen machtslustig monster’

Den Haag

Koen P., de waterpolocoach die deze week terecht staat voor seksueel misbruik van zes jonge speelsters, is zich kapot geschrokken van de hoge straf - acht jaar gevangenis plus een beroepsverbod van tien jaar - die de officier van justitie eerder deze week eiste.

De 31-jarige Leidenaar zei gisteren tijdens de laatste dag van het proces: ,,Het beeld dat de officier van justitie schetst, is dat ik een machtslustig monster ben. Dat ben ik niet.’’ Hij was geëmotioneerd bij zijn laatste woord en zei over de zes meisjes die aangifte deden: ,,Ik heb ze nooit schade willen berokkenen.’’ Advocaat Hannaa Faouzi probeerde duidelijk te maken dat haar cliënt, die tijdens het proces wel de koning van de Leidse club ZVL werd genoemd, helemaal niet zo veel macht had als door de slachtoffers wordt gezegd. ,,Koen wordt onterecht op een voetstuk geplaatst. Hem wordt een rol toebedeeld die hij niet had. Het is niet zo dat hij iemand kon maken of breken.''

Ze gebruikte ook het argument dat het er in de waterpolowereld in het algemeen vrijpostig aan toe gaat, dat er op seksueel gebied van alles kan, al dan niet onder invloed van drank. Voor misbruik van vijf van de zes aangeefsters - in een aantal gevallen was verkrachting ten laste gelegd - is volgens Faouzi geen bewijs te vinden: het gebeurde vrijwillig. Feitelijk komt het er volgens haar op neer dat er alleen bewijs is voor ontucht met een 15-jarige pupil en dat is een strafbaar feit.

Advocaat Richard Korver, die de aangeefsters bijstaat, vindt dat de verdediging de zaken verkeerd voorstelt. ,,Verdachte was zich bewust van de jonge leeftijd van deze speelsters en van het leeftijdsverschil tussen hem en de meisjes. Hij verwierf zich een centrale positie in het leven van mijn cliënten. Hij was trainer en hij was begeleider op school. Zij keken tegen hem op.’’

Korver zegt dat zijn cliënten geen enkele twijfel hebben dat zij allen als individu misbruikt zijn. Het bewijsmateriaal in de individuele gevallen laat de modus operandi van de verdachte zien, aldus Korver.

De rechtbank doet uitspraak op 19 maart.

Verslaggeefster Annet van Aarsen hield gedurende de drie zittingsdagen een liveblog bij vanuit de rechtszaal. Hier leest u het hele liveblog terug.

Lees ook: OM eist acht jaar tegen Leidse waterpolocoach Koen P.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.