ZZ Leiden herstelt zich ten opzichte van vorige wedstrijd maar redt het niet in Zwolle

Rolf Franke.

Rolf Franke.© Foto Hielco Kuipers

Joris Zandbergen
Zwolle

Het zag er lang naar uit dat Zorg en Zekerheid Leiden behalve eerherstel ook een zege in Zwolle kon boeken. Een slotoffensief van de regerend kampioen werd de Leidenaars echter te machtig.

Het werd 92-84 in Zwolle, nadat de Leidenaars na driekwart wedstrijd nog aan de goede kant van de score hadden gestaan.

Dat was op zichzelf al een opsteker voor Leiden, dat op donderdagavond nog fors onderuit was gegaan op bezoek bij Den Helder. ,,We moeten geduld hebben om zo’n dip te verwerken’’, zei coach Rolf Franke. ,,Na onze reis naar Rusland en de interlandperiode zijn we uit ons ritme geraakt. Dat betekent achteruitgang. Tegen Den Bosch leek het of we alweer helemaal terug waren, maar dat hebben we niet vast kunnen houden. Wel was vandaag een stap vooruit.’’

Lang ging er in Zwolle veel goed voor de Leidenaars, die het duel onder controle leken te hebben door strak te verdedigen, goed te rebounden en de vrije man te vinden. In het tweede kwart nam ZZ voor het eerst een voorsprong, vooral door goed werk van Worthy de Jong, en het bouwde die marge zelfs uit in het derde kwart.

Even bedroeg de voorsprong zelfs zeven punten. Zwolle nam het initiatief over meteen bij de start van de laatste periode. Leiden kwam via Jarvis Williams nog een keer terug, maar stortte toen in. De thuisploeg ging steeds beter rebounden en schieten, terwijl ZZ steeds slordiger werd. Na 76-74 werd het 82-74, en Leiden was geknakt.

,,Er zaten erg goede dingen in ons spel, maar als je hier wilt winnen, moet alles kloppen’’, zei Franke. ,,In tegenstelling tot donderdag was deze wedstrijd grijpbaar. Er waren vier of vijf spelsituaties waarin het fout ging. Een paar gemiste rebounds, een paar keer balverlies. Als je die situaties niet controleert, win je niet. Dat was het verschil tussen de eerste drie kwarten en het laatste.’’

Door de resultaten van de afgelopen week staat Leiden nog steeds op de vijfde plek. Nummer vier Feyenoord won van Donar en staat twee punten voor, met wel twee duels meer gespeeld. Richtpunt Den Bosch, op plek drie, heeft tien punten en drie wedstrijden meer. Woensdag moet Leiden in Amsterdam punten gaan pakken. ,,Zoals altijd bekijken we het wedstrijd voor wedstrijd’’, zei Franke.

Zwolle-ZZ Leiden 92-84

(23-22, 18-23, 20-19, 31-20)

Scores ZZ Leiden: De Jong 22, Williams 20, Persons 16, Huggins 12, Omot 6, Pasalic 4, De Randamie 2, Ververs 2.

Meer nieuws uit ZZ Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.