Ongeslagen waterpoloërs van Sassenheim hebben de titel binnen

Rob Lambers (Sassenheim) schiet, gehinderd door Timo Bongers, op het doel van Alkemade.

Rob Lambers (Sassenheim) schiet, gehinderd door Timo Bongers, op het doel van Alkemade.© Foto Hielco Kuipers

Wim Siera
Sassenheim

Het zat er al een tijd aan te komen maar zondag was het dan zover. Dankzij een 15-12 overwinning op streekgenoot Alkemade behaalde Sassenheim het kampioenschap van de derde klasse.

De titel en de daarbij behorende promotie naar de tweede klasse is dik verdiend. Op de ploeg van trainer Geert Lambers stond dit seizoen geen maat. Sassenheim reeg de zeges aan elkaar en aan de ongeslagen status kwam ook maar geen einde. De Futen uit Amstelveen bleef als enige concurrent over maar moest in de onderlinge ontmoetingen ook passen.

Alkemade voldeed zondag aan de sportieve plicht maar kon het feestje ondanks prima weerwerk in de streekderby uiteindelijk niet bederven. Robin van der Voort en Rens Geurds scoorden viermaal voor de thuisploeg en bij Alkemade was Richard Turk drie maal trefzeker.

De mannen van ZVL-1886 stapten zaterdag na de verloren partij tegen GZC/Donk beduusd het water uit. De Leidse eredivisionist speelde in zwembad de Zijl een puike pot maar slaagde er niet in een 12-10 voorsprong over de meet te brengen. De formatie uit Gouda doelpuntte vijf maal op rij en won uiteindelijk met 12-15.

In het kamp van trainer Niels Joor had niemand van tevoren op een goed resultaat gerekend. Een eerdere ontmoeting werd met 15-10 verloren en in het verdere verloop van de reguliere competitie was het als tweede genoteerde GZC/Donk zelden op een slippertje te betrappen. De jonge talenten van ZVL waren zaterdag geenszins van plan zich naar de slachtbank te laten leiden. Met snel en gevarieerd aanvalsspel werd de defensie van de bezoekers onder druk gezet. Vooral Mark Visser onderscheidde zich. Hij aarzelde geen moment bij het verzilveren van de overtalsituaties. Hij trof zesmaal doel.

Maar ook Visser kon niet voorkomen dat GZC/Donk vat kreeg op het spel van de thuisploeg en na een 5-5 tussenstand een 8-5 voorsprong op het scorebord kreeg. ZVL-1886 kwam die achterstand te boven en leek in de derde periode na een 12-10 voorsprong op de zevende zege van het seizoen af te stevenen. De vierde periode bracht weinig goeds. GZC/Donk strafte een aantal Leidse missers genadeloos af. Andere doelpunten kwamen van Jimmy Sjardijn (2), David Spijker (2), Tom Nederend en Stan van Ruiten.

Het Italiaanse duo Brancatello en Mandolini is momenteel goud waard voor AZC. De eredivisionist uit Alphen aan den Rijn boekte zaterdag een monsterzege (27-15) op het arme SVH en beide spelers namen het merendeel van de productie voor hun rekening. Claudio Brancatello schoot negenmaal raak en Jacopo Mandolini was goed voor zeven treffers.

De hele wedstrijd achter de feiten aanlopen en dan toch de volle winst incasseren. Dat ging zaterdag op voor tweedeklasser Katwijk dat in de wedstrijd tegen De Treffers pas in de vierde periode voor het eerst op voorsprong kwam en direct won. Maikel Schaap schoot de 9-8 binnen.

De vrouwen van ZVL-1886 gingen met 17-9 tenonder tegen GZC/Donk. Roline Schuyt en Sterre Bijkerk scoorden tweemaal. De ploeg van trainer Jacob Spijker staat met 28 punten uit 15 wedstrijden als vierde geklasseerd. De vrouwen van Katwijk speelden met 13-13 gelijk tegen De Zaan. Rosa de Wit was de topscoorster met vijf treffers. De Sassenheim-vrouwen verloren nipt met 8-7 van De Gouwe 2.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.