Premium

Provincie: half miljoen voor Huize Ivicke als eigenaar zelf niet betaalt

Provincie: half miljoen voor Huize Ivicke als eigenaar zelf niet betaalt
Huize Ivicke, nu nog het domein van krakers.
© Archieffoto ANP
Wassenaar

De provincie Zuid-Holland is bereid maximaal een half miljoen euro bij te dragen aan de restauratie van Huize Ivicke voor het geval de gemeente Wassenaar kosten voor restauratie niet kan verhalen op de eigenaar.

Wassenaar houdt rekening met hoge kosten. Ze worden nu geschat op een 0,5 miljoen euro, maar kunnen oplopen als eenmaal is begonnen met het werk. Als de kosten inderdaad hoger uitvallen en eigenaar Ronnie van de Putte de rekening niet betaalt, is de provincie bereid voor maximaal een half miljoen euro de portemonnee te trekken.

De verloedering van het gekraakte rijksmonument is niet alleen Wassenaar een doorn in het oog. Ook erfgoedbeschermer Heemschut dringt er bij de gemeente regelmatig op aan op te treden tegen Van de Putte die opereert onder de naam Muntendamsche Investerings Maatschappij. Heemschut zorgde ervoor dat Ivicke in december op de door Europa Nostra samengestelde lijst van veertien meest bedreigde monumenten van Europa kwam te staan.

In de hoop eigenaar ’krottenkoning’ Van de Putte in beweging te krijgen, legde de gemeente hem op 19 november een last onder bestuursdwang op. Binnen een maand moest hij het buitenhuis water- en winddicht maken en voor 20 juli moet hij zorgen voor een volledige restauratie.

Aan de eerste eis heeft hij voldaan, laat een woordvoerster van de gemeente weten. Voor wat betreft het tweede deel houdt ’de gemeente rekening met alle scenario’s’. ,,We bereiden ons hier dan ook op voor. Daarom hebben we de provincie gevraagd voor ons een vangnet te creëren in het onverhoopte geval dat wij zelf maatregelen moeten nemen en de kosten niet te verhalen zijn.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.