LUMC schrapt grote delen van onderwijs, vanwege coronavirus

Erna Straatsma
Leiden

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) legt grote delen van het onderwijs tot nader order stil vanwege het coronavirus.

Zowel geneeskundestudenten als verpleegkundigen die intern in opleiding zijn, kunnen voorlopig geen onderwijs met patiëntcontact volgen. Ook stages van mbo- en hbo-studenten verpleegkunde zijn stilgelegd.

Het LUMC meldt op zijn website dat de maatregel uit voorzorg is genomen, om de continuïteit van de patiëntenzorg in het ziekenhuis te waarborgen. Het coronacrisisteam in het ziekenhuis wil het aantal bezoekers in het academische centrum tot het hoogstnoodzakelijke beperken, om het besmettingsrisico van van personeel te verkleinen.

Om de voorraad van beschermingsmiddelen zo groot mogelijk te houden, is besloten dat coassistenten en studenten ook niet aanwezig zijn bij de directe patiëntenzorg. Dat voorkomt extra gebruik van beschermingsmiddelen als mondkapjes, brillen en maskers.

Studenten op alle andere faculteiten van de Universiteit Leiden kunnen wel colleges blijven volgen. De geneeskundefaculteit is onderdeel van het LUMC en neemt daarom een bijzondere positie in.

De Masterdag, op vrijdag 13 maart, gaat vooralsnog wel gewoon door in het LUMC. Tijdens deze dag kunnen studenten zich op alle faculteiten in Leiden - en op de Haagse campus - laten informeren over tal van masteropleidingen.

Het staken van alle onderwijsactiviteiten in het LUMC betekent ook dat de afdeling Educatie Zorgsector (EZ) alle cursisten en stagiairs woensdag naar huis heeft gestuurd. EZ biedt opleidingen aan voor allerlei medisch ondersteunende beroepen, zoals verpleegkundigen, doktersassistenten, operatieassistenten, hartfunctielaboranten en klinisch perfusionisten. Ook stages van mbo- en hbo-studenten verpleegkunde komen nu tijdelijk te vervallen.

De maatregel van EZ duurt vooralsnog tot half april, zo hebben alle cursisten te horen gekregen.

Razendsnel

’De ontwikkelingen rondom het coronavirus gaan razendsnel’, schrijft de onderwijsafdeling EZ op haar website. ’Dit vraagt om nieuwe maatregelen van het LUMC en dus ook van de afdeling Educatie Zorgsector. Het LUMC vindt het uitermate belangrijk om zijn patiënten en medewerkers goed te beschermen tegen het risico op verspreiding van het coronavirus. Onze patiënten zijn vaak bijzonder kwetsbaar en ons personeel is onmisbaar: continuïteit van zorg is essentieel voor ons. Om die reden neemt het LUMC een aantal ingrijpende maatregelen met betrekking tot onderwijs.’

Al op 6 maart is besloten tot het stilleggen van alle Boerhaave-cursussen aan huisartsen. Die onderwijstak behoort ook tot het LUMC.

Het LUMC besloot onlangs ook tot het staken van alle bijeenkomsten waarbij externe bezoekers worden uitgenodigd.

Volg hier het liveblog over corona in de Leidse regio.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.