Premium

Leidse fraudeur in hoger beroep zwaarder gestraft

Leiden

De 45-jarige Leidenaar Rogier van der K. is in hoger beroep veroordeeld tot 9 maanden celstraf voor belasting- en faillissementsfraude in 2013. Daarvan zijn 6 maanden voorwaardelijk.

Van der K. werd in 2018 door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot 6 maanden celstraf, waarvan 3 voorwaardelijk. Tegen dit vonnis ging zowel het openbaar ministerie als Van der K. tegen in hoger beroep. De Leidenaar omdat hij de straf te hoog vindt, het OM juist te laag. Dat eiste twee weken geleden 12 maanden celstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Het hof komt wel tot een hogere straf, maar minder hoog dan het OM eiste omdat het zo lang geleden was.

Van der K. lichtte in 2013 met zijn aannemersbedrijf de belasting op. In de aangifte gebruikte hij omzetbelasting facturen van bedrijven die niet meer actief waren. Daarmee gaf hij een onjuist bedrag op aan voorbelasting en ontving hij onterecht bijna 36.000 euro.

Naast de belastingfraude is Van der K. ook veroordeeld voor faillissementsfraude. Als leidinggevende van het bedrijf onttrok hij in 2014, toen het faillissement van het aannemersbedrijf op handen was, bijna 138.000 euro euro aan de boedel, waardoor schuldeisers het nakijken hadden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.