Premium

Canada, dat al meer in trek is bij camperreizigers dan de VS, kan wel eens ’heel leuk’ gaan door maatregel van Trump

Canada, dat al meer in trek is bij camperreizigers dan de VS, kan wel eens ’heel leuk’ gaan door maatregel van Trump
Het hoofdseizoen voor camperreizen door de VS loopt van juni tot en met augustus.
© Travelhome
Amsterdam

Het intercontinentale camperseizoen 2020 gaat de boeken in als het beste jaar ooit bij Travelhome, was het nieuws vorige week. En dan haalt het besluit van de Amerikaanse president voor een maand een streep door alle geboekte trips naar de VS. „Licht voordeel is, dat maart niet de topmaand is voor ons. Juni tot en met augustus is de druktste periode”, zegt woordvoerder Marcel Baltus van Travelhome, de camperorganisatie van ANWB. „Branchebreed komt de reiswereld internationaal gezien door corona wel in een impasse.”

Hotels en cruisemaatschappijen incasseren enorme klappen, voor luchtvaartmaatschappijen kan het vliegverbod op Amerika vanuit Europa de doodsteek zijn, voorspelt Baltus. „Reizen van en naar China lagen al op z’n gat, maar vliegen op Amerika is voor veel sectoren van levensbelang.”

2020 dankt wat Travelhome, die marktleider is in Nederland en België, betreft de status van topjaar aan de hoogste omzet ooit en het grootste aantal boekingen. „Geboekt wordt er in de maanden september tot en met januari. Vandaar dat we nu al konden zeggen dat 2020 een topjaar wordt. In die periode was er nog in het geheel geen sprake van corona en tot vorige week hebben we geen enkele annulering gehad.”

Dat is voor de komende dertig dagen wel anders. „Een paar honderd reizen gaat inderdaad niet door. Daar zitten ook camperwegbrengacties bij. Reizigers halen splinternieuwe campers op bij de fabrieken en brengen die dan in meerdere weken weg naar de depots, waar ze klaar worden gezet voor de toeristen. Daarvan gaan er inderdaad een aantal in de VS niet door. In Canada daarentegen gaan alle reizen door. Daar is ook corona maar vanwege de uitgestrektheid van het land is het daar geen issue. Ook hier zou kunnen gelden: de een z’n dood is de ander z’n brood.”

Opvallend is dat in de glorieuze boekingscijfers voor dit jaar Canada voor het eerst al beter scoorde dan de VS. ,,Procentueel is Canada groter en dat is opmerkelijk. Wie weet gaat Canada wel heel leuk door deze maatregel van Trump.’’

Reizigers die nu via Travelhome door Amerika trekken wordt de mogelijkheid geboden kosteloos de camper langer te mogen gebruiken, mocht dat aan de orde komen als ze niet meer retour Europa kunnen vliegen. ,,Uit coulance biedt Travelhome iedereen die tot afgelopen dinsdag een reis heeft geboekt de mogelijkheid die weer te annuleren of om te boeken. Dat is men niet verplicht, want voor de VS geldt geen negatief reisadvies. De kaart van Amerika is groen op de site van het RIVM.’’

Domper

Ook directeur Frank Oostdam van brancheorganisatie ANVR stelt dat Trumps inreisverbod dramatische gevolgen heeft voor de reiswereld. „De afgelopen dagen buitelde het ene na het andere aangepaste reisadvies over elkaar heen. Maar dit is toch wel een flinke flinke domper voor ons, de vakantiegangers en ook voor zakelijke reizigers.”

Voor de reisorganisaties is er nog veel onduidelijk. Maar Oostdam gaat ervan uit dat mensen hun reis kunnen annuleren omdat de reizen niet meer door kunnen gaan. „Als luchtvaartmaatschappijen niet meer kunnen vliegen en reisorganisaties hun reizen niet meer kunnen uitvoeren, krijgen mensen hun geld terug en kunnen kosteloos annuleren. Het is voor de reiswereld een dramatische situatie. We zien dat het hele grote gevolgen gaat hebben voor de sector en de medewerkers. Ik maak mij daar grote zorgen over. Vliegen op de Verenigde Staten is een ’lifeline’. Dat is zo belangrijk voor de Nederlandse economie en de Nederlandse luchtvaartsector. We zullen met elkaar moeten kijken hoe we hier mee moeten omgaan. Dit is echt dramatisch voor Nederland.”

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.