Premium

Boer Tom maakt een bloembed vol dahlia’s

Boer Tom maakt een bloembed vol dahlia’s
© Foto Erna Faust

Boer Tom (37) is bollenboer en tuinman van het tv-programma ’Eigen huis & tuin’ op RTL4. Tom woont samen met Marieke en zoontje Moos in de Kop van Noord-Holland. In Vrij Weekendmagazine deelt hij zijn kennis op groengebied. Straks in de zomer eindeloos bloemen plukken.

Vorig jaar heb ik via Marktplaats een oud ijzeren bed op de kop getikt. Dat zet ik in de tuin en mijn plan is om er een heus bloembed van te maken met dahlia’s. Van de zomer staat het in bloei en kan ik er haast eindeloos bloemen van plukken, want dat stimuleert de dahlia alleen maar om meer bloemen te produceren.

In het bed ga ik verschillende dahliasoorten door elkaar planten. Ze zijn er namelijk in allerlei vormen, maten en kleuren. Ik kies voor dahlia’s met balvormige bloemen en met een open bloemenhart, die zijn extra aantrekkelijk voor bijen en vlinders! Door ze door elkaar te planten, ontstaat er in de zomer een spectaculair bloembed.

Het planten van dahliaknollen is heel eenvoudig. Je doet dat in het voorjaar, want het duurt afhankelijk van de weersomstandigheden zo’n 2 à 3 maanden voor de eerste bloemen verschijnen. Belangrijk is om ze een plekje in de zon te geven. Zou je dahlia’s in de schaduw planten, dan gaan ze op zoek naar licht. De stelen worden langer (en slapper) en er verschijnen veel minder bloemen.

Als je de knollen gaat planten, hou dan nog wel rekening met eventuele nachtvorst. Officieel plant je dahlia’s (en andere vorstgevoelige gewassen) pas nadat de IJsheiligen, dat is half mei, zijn langs geweest. Met de huidige weersomstandigheden durf ik het echter wel aan ze te planten. Mocht het onverhoopt gaan vriezen, dan dek ik de dahliaknollen nog even af met jute of stro. Je kunt er ook, ter bescherming, terracotta potten (ondersteboven) overheen zetten.

In tegenstelling tot andere zomerbollen gaat het planten van dahlia’s net even anders want hoewel de knollen vrij groot zijn, hoeven ze maar zo’n 2 à 3 centimeter onder de oppervlakte te worden geplant. Zo kunnen ze de warmte van de zon goed voelen. Geef na het aanplanten een flinke scheut water zodat de wortels snel gaan groeien.

Mijn bloembed wil ik helemaal vol planten met dahlia’s. Je kunt ze zo’n 40 centimeter uit elkaar planten. Bijkomend voordeel is dat ze elkaar dan steunen en beter beschermd zijn tegen de wind. Omdat onze tuin redelijk veel wind vangt, leg ik een groot raster in het bed. De dahlia’s groeien moeiteloos door de openingen heen en staan dus extra stevig. Je kunt de stengels straks in de zomer ook steunen met bamboestokken.

Binnen een paar weken komen de groene scheuten boven de grond en later verschijnen de eerste bloemen. Als het een lange periode erg droog is, stellen ze extra water op prijs. De dahliaplant houdt niet van natte voeten want dan gaat de knol rotten. Zorg dus dat de knollen niet in te natte grond staan. Afhankelijk van de weersomstandigheden bloeien dahlia’s tot in oktober (soms tot begin november!).

Tips

Kijk voor de mooiste dahlia’s op www.famflowerfarm.nl of breng een bezoekje aan het tuincentrum.

Op 28 maart organiseert tuinvereniging Groei & Bloei de actie ’Tegel eruit, plant erin!’ bij diverse tuincentra in heel Nederland. Tegen inlevering van een tuintegel krijg je een tuinplant cadeau. Kijk voor meer informatie op www.groei.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.