Vier Spitfires zaaien met twaalf bommen dood en verderf in Enkhuizen; Hermien Jorna-Lub maakte het mee [video]

Hermien Jorna-Lub uit Zuid-Scharwoude woonde gedurende de oorlog in Enkhuizen. Ze was veertien toen ze het bombardement meemaakte.© Peter Schat

Peter Schat
Enkhuizen

De eenmotorige Spitfire was als jachtvliegtuig niet ontworpen om bommen af te werpen. Niettemin vloog een klein eskader van vier van deze Britse jagers, Poolse piloten aan de stuurknuppel, op 15 maart 1945 van Gilze-Rijen in bevrijd Brabant naar Enkhuizen met twaalf bommen bestemd voor Duitse patrouilleboten in de haven. Onder elke romp een 500-ponder en twee 250-ponders onder de vleugels. Het werd een ramp voor de bevolking.

Lees hier alle verhalen over 75 jaar bevrijding

24 dodelijke slachtoffers, talloze gewonden en driehonderd huizen in puin, dat was het resultaat van het bombardement op die donderdag rond kwart over vier ’s middags. Zondag is het 75 jaar geleden dat het havenkwartier van Enkhuizen zo zwaar getroffen werd. De herdenking die was gepland bij de Drommedaris in Enkhuizen komende zondag, is vanwege de coronacrisis afgelast.

Getuigen staat die 15e maart in het geheugen gegrift, zo ook bij Hermien Jorna-Lub (89) in Zuid-Scharwoude. Zij woonde gedurende de oorlog met haar familie in de Kruislaan te Enkhuizen.

Als veertienjarige hbs-scholier zat ze boven te tekenen, toen ze op donderdagmiddag kwart over vier vliegtuigen laag aan hoorde komen. Met haar moeder en oma zocht ze dekking in huis toen de bommen vielen.

Schade bij de Drommedaris in Enkhuizen na het bombardement.

Daarna wilde ze gaan kijken bij de Brugstraat, waar haar vader Thomas Lub zijn werk had in de smederij annex benzinepomp van zijn vader. Onderweg kwam ze gewonden tegen, op weg naar het ziekenhuis. Ook de familie kwam haar tegemoet, met zwarte gezichten. ,,Het leken wel boeven.’’

Ze hoorde van de verschrikkingen bij de haven. Mensen die op straat waren, onder wie veel kinderen, hadden het bombardement niet overleefd. In een korte straat lagen tien doden.

Haar tante bracht twee slachtoffers die bij het huis in de Brugstraat lagen glaasjes water toen ze ontdekte dat ze dood waren.

Haar vader had vier dode buurkinderen in een naburig café op het biljart gelegd. Hij was er een dag later nog kapot van.

Een van Spitfires werd geraakt door Duits afweergeschut en maakte bij Katwoude een noodlanding. De piloot dook tot de bevrijding onder op twee schuiladressen in Monnickendam.

Lees ook: Met hoofdwond en baby op de vlucht tijdens bombardement Enkhuizen

Lees ook: Meer aandacht nodig voor bombardement haven: ’Grootste ramp voor Enkhuizen’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Extra

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.