Premium

Eredivisie mannenbasketbal ligt tot zeker 2 mei stil; twee Amerikanen van ZZ Leiden zijn al naar huis

Eredivisie mannenbasketbal ligt tot zeker 2 mei stil; twee Amerikanen van ZZ Leiden zijn al naar huis
Tayler Persons (links) reisde al eerder terug naar de Verenigde Staten.
© Archieffoto
Leiden

Na onderling overleg hebben de clubs van de Dutch Basketball League (DBL) besloten om de manneneredivisie tot minstens 2 mei uit te stellen.

De DBL, die vanwege de coronacrisis al een ruime week stil ligt, heeft een aantal meetmomenten afgesproken waarop er nieuwe beslissingen worden genomen ten aanzien van het uitspelen van het seizoen.

Vooralsnog is er afgesproken dat de competitie komt te vervallen als er op 1 mei nog geen duidelijkheid is of er weer gesport mag en kan worden. In België is de basketbalbond al een stap verder gegaan. Daar is de competitie beëindigd en is lijstaanvoerder Oostende tot kampioen uitgeroepen.

Van verschillende DBL-clubs zijn de buitenlandse spelers (veelal Amerikanen) al teruggekeerd naar hun vaderland. Ook bij Zorg en Zekerheid Leiden zijn twee spelers vertrokken. Tayler Persons reisde al eerder terug naar de Verenigde Staten en zondag verliet ook Nuni Omot het land. Vooralsnog zijn Jarvis Williams en Braxton Huggins nog in Leiden.

Familie

„Als ze naar hun familie willen, moet je ze niet tegenhouden”, zegt ZZ Leiden-voorzitter Marcel Verburg. „Bij clubs als Rotterdam en Zwolle was er even paniek dat na vrijdag niemand meer naar Amerika kon, maar Amerikaanse staatsburgers mogen het land nog steeds in.”

Ook voor ZZ Leiden is het even aankijken, zegt Verburg. „Dit is voor iedereen nieuw. We volgen uiteraard de richtlijnen van het RIVM en het NOC*NSF. Ik sta niet te kijken als er verdergaande maatregelen komen in het land. Het is ook echt zaak om die piek van besmettingsgevallen af te vlakken.”

Intussen zijn er geen teamtrainingen voor de Leidse club. „De gemeente heeft alle sportaccommodaties gesloten. We vragen de spelers om zichzelf in vorm te houden. Intern hebben we een week genomen om te kijken wat er verder gebeurt met alle spelers.”

Contracten

In het voor iedereen gunstigste geval horen de basketbalclubs aan het einde van de maand dat er weer wat gedaan kan worden. „Dan hebben we nog een paar weken nodig om alles weer op te starten”, zegt Verburg. Voor nu blijven de contracten geldig. „Het kan zijn dat we zeggen dat de spelers straks weer terug moeten komen. Of ze dan komen, is nog de vraag. Bij de topclubs spelen allemaal vier of vijf Amerikanen. Als die straks ontbreken, kun je je afvragen wat er nog over is van je competitie. Rond 1 april is het eerste meetpunt, dan weten we wellicht iets meer.”

Ongeacht de uitkomst van dat meetmoment zijn de financiële consequenties aanzienlijk. Spelers worden doorbetaald terwijl er geen recettes tegenover staan. „Daarbij komt de vraag wat deze crisis doet met de sponsors”, zegt Verburg. „Voor de horeca en evenementenbedrijven is dit ook een onzekere periode.”

Indien er pas half april meer duidelijkheid komt, is de DBL van plan, indien mogelijk, alsnog de competitie in aangepaste en gecomprimeerde vorm af te maken. Bij latere data wordt de competitie geschrapt en ’beraadt de DBL zich over een gepaste afronding van het seizoen’, laat de organisatie weten.

„We zijn voorbereid op een negatief scenario, maar als er straks toch een doorstart gemaakt kan worden, moeten we daar ook klaar voor zijn”, zegt Verburg.

Meer nieuws uit ZZ Leiden