Woede om oplichtingspoging in Kaag en Braassem met ’voedselpakketten tegen corona’

De bewuste brief, die de gemeente Kaag en Braassem via via in handen kreeg.
Kaag en Braassem

De gemeente Kaag en Braassem waarschuwt voor een bijzonder soort oplichting in coronatijden. Op briefpapier van de gemeente kregen inwoners te horen dat ze voor 45 euro voedselpakketten kunnen bestellen door dat bedrag of een veelvoud ervan in een bijgevoegde envelop te doen en aan de deur te hangen.

De pakketten - die genoeg brood, beleg, avondmaaltijden, desinfectiegel, zeep, shampoo en dergelijke voor twee weken zouden bevatten - zouden dan enkele uren later worden langs gebracht. Met het oog op de besmettelijkheid van het coronavirus zou dat bezorgen net zo contactloos gebeuren als het ophalen van het geld.

Om het bijzondere van het aanbod te onderstrepen, wordt in de brief gemeld dat de supermarkten in de gemeente gesloten zijn. Ook wordt aangegeven dat wie geen deze zondag geen kans zag om al een gevulde envelop buiten te hangen, volgende week maandag een nieuwe kans krijgt.

Achterkant van de brief

Op Facebook onderstreept de gemeente niets met de brief te maken te hebben. Bovendien meldt ze dat er geen sprake van is dat de supermarkten binnen de gemeentegrenzen de deuren gesloten zouden hebben.

Op sociale media maakt het nieuws reacties los als: ’Dit is ziek, misbruik maken van deze situatie. Keihard aanpakken.’ En: ’Het is toch te erg voor woorden?’ Plus: ’Stelletje idioten.’

Volgens de gemeente is de brief in ieder geval in Oude-Wetering, Roelofarendsveen en Woubrugge verspreid. Ze weet niet bij hoeveel huisadressen.

,,Wél weten we dat er breed over wordt gesproken en dat het ook in buurtapps wordt gedeeld’’, meldt een woordvoerster. ,,Daarin worden mensen ook gestimuleerd om aangifte te doen als ze er iets mee gedaan zouden hebben. Overigens hebben we nog geen enkel signaal dat iemand er echt medewerking aan heeft verleend.’’

Wegens het misbruiken van de identiteit, overweegt de gemeente aangifte te doen.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.