LUMC schrapt ’fors deel’ operaties, OK-personeel krijgt bijscholing voor IC

Leiden

Een fors deel van de planbare operaties in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is met ingang van vandaag geschrapt. Ook de bezoekregeling is beperkt.

’Niet acuut noodzakelijke operaties’ zijn voorlopig geschrapt uit de agenda’s, om extra personeel vrij te maken voor de intensive care (IC) en een aparte coronapoli. Het gaat om een ’fors gedeelte van de planbare operaties’, zo staat op de website van het ziekenhuis. ’We snappen dat dit heel vervelend is voor onze patiënten. We nemen deze maatregel om er zeker van te zijn dat we noodzakelijke zorg kunnen blijven leveren’.

Het LUMC blijft wel ’zo lang als mogelijk bepaalde oncologiezorg, en cardiovasculaire en neurovasculaire operaties’ uitvoeren.

OK-personeel krijgt een spoedcursus voor het werken op de IC en andere verpleegafdelingen. Het LUMC verwacht de komende tijd veel patiënten op de IC, als gevolg van de coronacrisis.

De bezoekregeling in het LUMC is maandag aangescherpt. Wie naar een polikliniek moet, mag maar één begeleider meenemen. Minderjarige kinderen worden niet meer toegestaan.

Het Alrijne Ziekenhuis, met vestigingen in Leiderdorp, leiden en Alphen aan den Rijn, heeft ook een deel van zijn planbare operaties geschrapt.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.