Premium

Noordwijk schiet bedrijfsleven te hulp: kustgemeente int belasting later

Noordwijk schiet bedrijfsleven te hulp: kustgemeente int belasting later
Noordwijk

Bedrijven in Noordwijk krijgen uitstel van gemeentelijke belastingen. Een kleine zes miljoen euro aan heffingen zal daardoor pas later op de gemeentelijke rekening worden bijgeschreven.

Met de maatregel wil Noordwijk de ondernemingen wat lucht geven. Veel bedrijven zijn in zwaar weer terecht gekomen doordat zij vanwege het coronavirus noodgedwongen de deuren moesten sluiten of veel minder omzet draaien. De Noordwijkse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en de Noordwijkse Ondernemers Vereniging drongen daarom bij de gemeente aan op coulance. Het college van burgemeester en wethouders, dat maandag speciaal over alle gevolgen van het coronavirus vergaderde, geeft daar gehoor aan.

Zo hoeft de ozb voor niet-woningen en de rioolheffing pas eind september in plaats van eind mei te worden voldaan. Ook kunnen bedrijven de rekening over de maanden oktober, november en december in drie termijnen voldoen. In totaal gaat het hier voor de gemeente om heffingen ter waarde van bijna 3,8 miljoen euro. ,,Het is niet zo dat we dit kwijtschelden, maar we willen de bedrijven lucht geven om hun betalingen te kunnen voldoen. Daardoor blijft dit belastinggeld nu nog even in de bedrijven. We hopen dat ze daardoor overeind kunnen blijven, want we hebben niets aan faillissementen’’, aldus wethouder van financiën Roberto ter Hark.

Ook de toeristenbelasting wordt uitgesteld. Die wordt doorgaans vooruit geheven, waarbij de voorlopige aanslag wordt gebaseerd op het bezoek van gasten in het voorgaande jaar. Omdat de toeristen nu wegblijven is dat volgens Ter Hark niet reëel. ,,We houden contact met het bedrijfsleven om te zien of die heffing na de zomer wel opportuun is, of dat we de inning tot volgend jaar moeten uitstellen.’’ Noordwijk is jaarlijks goed voor 2,1 miljoen euro aan toeristenbelasting.

Over andere verzoeken - het bedrijfsleven ontzien bij verhoging van de gemeentelijke belastingen en extra fondsen voor Noordwijk Marketing - moet de gemeenteraad later een beslissing nemen.

Lees ook: Noordwijkse ondernemers vragen gemeente om steun

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.