Premium

Foto’s: Een bedrieglijk fraaie lentedag, een nieuwe werkelijkheid

1/7
Leiden

Het zonnetje schijnt, het is praktisch windstil er bloeit her en der al van alles. Hier maken een paar dames met kinderwagens en boodschappenkarretjes een praatje, daar slentert een stelletje hand in hand langs de waterkant. Een groepje jongeren hangt wat aan een picknicktafel en luistert naar muziek. Op het eerste gezicht is het een doodgewone, fijne, haast lome lentemiddag.

Blader in het album hierboven om alle foto’s van Taco van der Eb te zien.

Maar de schijn bedriegt, uiteraard. Niets is zoals het was. Die dames, die hebben het over het coronavirus en de strenge maatregelen ertegen. En er staan verrassend veel van dat soort groepjes te praten op straathoeken en in deuropeningen. En er zijn ook verrassend veel jongeren aan het sporten, hangen en slenteren. Scholen zijn dicht en het duurt nog even voordat online les overal geregeld is.

Er is ondanks het advies thuis te blijven, dus nog best wel wat volk onderweg en op straat. Ze maken er het beste van. Grijpen de kans aan de buitenboel te schilderen, trainen in de polder omdat de sportschool dicht is. Niettemin hebben velen het advies ter harte genomen. Alleen die anderhalve meter afstand houden, dat is duidelijk nog niet zo makkelijk.

Maar zelfs met alle extra jeugd op straat, is het beduidend rustiger dan op een normale maandag. Dat merken zeker de winkeliers. Het aantal klanten ligt fors lager, misschien wel meer dan de helft, denken zij. Sommigen overwegen daarom de komende tijd maar wat later te openen, of koopavond over te slaan. Dat scheelt weer een paar uurtjes uitbetalen waarin anders toch amper wordt verkocht.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.