Premium

Leidse horeca doneert verse producten aan de Voedselbank

Leidse horeca doneert verse producten aan de Voedselbank
Paula van Kesteren en de medewerkers van de Voedselbank krijgen vooral verse waar van de Leidse horeca.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

Geluk bij een ongeluk: de Voedselbank ’profiteert’ van de abrupte sluiting van de horeca zondagavond. Sinds maandagmorgen wordt de organisatie met enige regelmaat gebeld door restaurants, cafés maar ook de kantine van een school die hun overtollige waren aanbieden.

,,Het gaat voornamelijk om verse producten”, zegt Paula van Kesteren van de Voedselbank in de Willem Barentszstraat. ,,Dus dat is voor nu hartstikke mooi, maar dat houdt snel op”, zegt ze. Het compenseert wel voor even het verlies aan wat er van de supermarkten komt.

De chauffeurs van de Voedselbank rijden vier dagen per week met hun bus door de regio om overtollige producten van de supermarkten op te halen. Dat aanbod wordt steeds minder, zegt Van Kesteren. Dat komt omdat de Leidenaars massaal aan het hamsteren zijn geslagen. Op wc-papier hoef je niet te rekenen, maar ook alle droge waren en alle spullen die lang houdbaar zijn, zijn veel schaarser geworden.

Geen paasactie

,,We zouden een grote paasactie houden, maar dat gaat helaas niet door”, zegt Van Kesteren. ,,Enorm jammer want met de opbrengst daarvan vulden we altijd onze voorraden aan.” Maar omdat er elders een run is ontstaan op de voorraden, vist de Voedselbank achter het net. ,,De coronacrisis haalt niet het beste in de mensen naar boven wat dat betreft.” Voor de komende twee weken heeft de Voedselbank nog genoeg voorraad, maar daarna houdt het op, zegt Van Kesteren.

De Voedselbank is eigenlijk ook een soort supermarkt waar de spullen in de schappen liggen en mensen met een pasje gratis kunnen winkelen. Dat is nu afgeschaft vanwege het virus en de richtlijnen. De boodschappen worden nu op dinsdag en donderdag aangeboden. ,,Voor de werkenden komt daar nog de woensdagavond bij.” Voor de kwetsbare klanten wordt er aan huis bezorgd. Er zijn 360 huishoudens die worden geholpen, tachtig vrijwilligers helpen daarbij.

Onheil

Alsof ze het naderende onheil zagen aankomen, hebben ze vorige week dinsdag het uitdelen van voedsel veranderd. ,,We hebben onze klanten een tijdslot gegeven en dat op hun kaartje gezet, zodat we nooit meer dan dertig mensen tegelijk bij elkaar hebben. Voorheen kwam iedereen altijd tegelijk en ging gezellig bij elkaar zitten, maar dat is voorbij.”

De gratis boodschappen worden in tassen gedaan en aan de achterkant van de supermarkt uitgedeeld om te voorkomen dat mensen zelf de schappen langs gaan, zegt Van Kesteren. Ook zijn er veel minder vrijwilligers ingezet. ,,Nu lopen we wel tegen een tekort van boodschappentassen aan.”

Zzp’ers

Van Kesteren verwacht dat het aantal huishoudens dat een beroep doet op de Voedselbank de komende tijd nog wel gaat groeien. ,,Neem alleen al die zzp’ers die het zich financieel niet kunnen veroorloven om een grote voorraad thuis aan te leggen. Ik denk dat we er nog wel wat nieuwe klanten bij krijgen.”

,,Dit is echt een heel surrealistische situatie. Ik heb geen idee hoe lang dit gaat duren. Maar wij doen in ieder geval ons uiterste best om iedereen te helpen.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.