Premium

Als je ouders je Corona hebben genoemd: ’Help, daar komt Corona aan’

Als je ouders je Corona hebben genoemd: ’Help, daar komt Corona aan’
© Foto Marcel Rob
Medemblik

Het kán natuurlijk niet uitblijven in deze tijden: als je Corona heet, dan zul je het weten ook. „Een aantal weken geleden, toen het in China misging, vielen de opmerkingen nog wel mee. Nu worden er de hele dag geintjes gemaakt. Mensen die me kennen, duiken voor de grap weg: ’Help, daar komt Corona aan!”

Anderen vallen stil als ze horen dat ze Corona Rentenaar heet. „Ze moeten dan hun best doen om niet in de lach te schieten of zijn oprecht verbaasd. En ik krijg al die memes toegestuurd, van het Corona Overlevingspakket bijvoorbeeld. Ik vind het niet erg, haal er mijn schouders over op. Die geintjes zijn mens eigen, we maken er het beste van. Maar het heeft natuurlijk wel een keerzijde, het coronavirus is natuurlijk helemaal niet leuk. Er zijn mensen die er hun opa, oma of ouders door verliezen.”

„Het ontwricht bovendien de samenleving en raakt veel zzp’ers. Ik heb ook een eigen onderneming en bij mij loopt het werk aardig door. Maar ik ken ook mensen die het zwaar gaan krijgen”, vertelt de inwoonster van Medemblik. ,,Ik hoop dat de overheid hierin tegemoet komt. Ik heb een apart kantoor bij huis, mijn man is gezellig bij me aangeschoven om thuis te werken. Onze oudste kinderen passen om de beurt op Tom, de jongste, of opa en oma halen hem op. Ja, dat vinden wij goed. Hamsteren? Nee, natuurlijk niet. Je maakt het probleem alleen maar groter als je dat doet. We hebben in de loop der weken een paar blikken bruine bonen extra mee genomen. Maar het wc-papier staat hier niet tot aan het plafond opgestapeld.”

Als je ouders je Corona hebben genoemd: ’Help, daar komt Corona aan’
© Foto Marcel Rob

„Natuurlijk hebben we het er met de kinderen over gehad. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten: ze zijn eigenlijk een beetje ontdaan door het sluiten van de scholen. Ze staan stil bij de impact ervan en voelen zich eerder ontredderd. Gelukkig zijn ze gek op spelletjes en ze mogen met mate vriendjes uitnodigen om lekker rond de tafel bordspellen te doen. Ondertussen werken wij een beetje door en houden we het hoofd koel. Toch voelt het een beetje unheimisch allemaal, net als in 2001 met 9/11. Die parallel wil ik wel trekken.”

Corona woont met haar man en vijf kinderen in een stadswoning in Medemblik, waarover ze hier vertelt.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.