App berekent kans op overleven kankerpatiënt

Leiden

Anja Rüten-Budde heeft een app ontwikkeld die de overlevingskansen van patiënten met wekedelensarcoma kan berekenen. De wiskundige van de Universiteit Leiden promoveerde op de statistiek achter de overlevingskansen van deze vorm van kanker.

Wekedelensarcoma komt voor in zacht weefsel, zoals spieren en pezen. De ziekte wordt meestal operatief of met radiotherapie behandeld. Om een afgewogen keuze te maken voor een behandeling, is het belangrijk om de overlevingskans van de patiënt te kunnen inschatten. Rüten-Budde heeft op basis van wereldwijde gegevens van patiënten een methode ontwikkeld om die kansen per patiënt te berekenen.

Ze heeft verschillende factoren in haar model opgenomen, zoals duur van de ziekte, leeftijd van de patiënt en plaats en grootte van de tumor. Alle factoren bundelde ze in één app die artsen en patiënten kunnen gebruiken bij het maken van een keuze voor een bepaalde behandeling. De app maakt het mogelijk om de overlevingskansen te berekenen op het moment van de diagnose, maar geeft ook informatie over de situatie een jaar na diagnose.

De app is het eerste wiskundige hulpmiddel om overlevingskansen bij dit type kanker te berekenen. De app is te downloaden via de App Store en in Google Play.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.