Premium

Plastic spotter vindt peperdure racefiets in Oude Vest

1/2
Leiden

Plastic spotter Daniël Siepman deed dinsdagmorgen een vreemde ontdekking in de Oude Vest in Leiden. Terwijl hij peddelend in zijn kano de drijfvuil-app Litterati uitprobeerde, zag hij iets zwarts boven het wateroppervlak uitsteken. Dat het een fietsband kon zijn, dacht hij wel, en dat er een fiets aan vast kon zitten, ook wel, Maar op een gloednieuwe, peperdure carbon racefiets had hij niet gerekend.

De fiets kan niet lang in het water hebben gelegen, want hij zag er fris en schoon uit. Hij was compleet met bidon en met een sleutelsetje onder het zadel, en meer nog, hij stond niet op slot. Siepman besloot het drijfvuilvissen te staken en bracht de fiets naar de politie aan de Langegracht. ,,Daar was de dienstdoende diender ook wel even onder de indruk’’, schrijft Siepman op de Facebook-pagina van de Plastic Spotters.

De bizarre vondst wekte niet alleen verbazing bij de politie, ook op Facebook verschijnen veel verraste reacties. Eén volger grapt dat Siepman misschien de fietser zelf nog wel zal tegenkomen.

In de loop van de middag slaagde de politie erin de eigenaar te achterhalen. Het blijkt om iemand te gaan die de fiets in een rek op zijn auto had staan. Vandalen trokken de fiets, die een waarde heeft van 6000 euro, ervan af en gooiden hem in het water.

Plastic spotters Liselotte Rambonnet en Auke-Florian Hiemstra hebben de eigenaar bereid gevonden om vindersloon te betalen. De plastic spotters houden een crowdfundactie op de website Steun Leiden om hun krakkemikkige kanovloot-met-toebehoren te vervangen. Ze kunnen een extra donatie gebruiken. Met vier dagen te gaan, hebben zij nog maar 82 procent van de benodigde 7500 euro binnen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.