Premium

Muiderkring; drukke weg aan de ene kant, bezette parkeerplaatsen aan de andere

Muiderkring; drukke weg aan de ene kant, bezette parkeerplaatsen aan de andere
De ’geknakte’ Muiderkringflat, met links de Plesmanlaan en Naturalis, en rechts(boven), nabij het Motorhuis, het bescheiden parkeerterrein.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

Bewoners van de Leidse Muiderkringflat zitten tussen twee vuren. Aan de ene kant van het gebouw loopt de drukke Plesmanlaan en slaat de luchtvervuiling toe in de vorm van een zwarte smurrie op de kozijnen. Aan de andere kant ligt een gezamenlijke parkeerplaats die regelmatig bezet wordt door bezoekers van Naturalis. ,,En de gemeente geeft niet thuis’’, meldt bewoonster Manuela Groenewegen.

Het leeuwendeel van de flat, die dateert uit de beginjaren zeventig, wordt bewoond door 55-plussers. De Plesmanlaan die er direct langs loopt, is in de loop der jaren veel drukker geworden. Zeker toen in het verlengde ervan een nieuwe weg naar onder meer Katwijk werd aangelegd. Bovendien gaat de Plesmanlaan binnenkort deel uitmaken van de Leidse rondweg waardoor er nóg meer gemotoriseerd verkeer te verwachten valt.

De bewoners van Muiderkring zijn daarvan de dupe. Meer auto’s, vrachtwagens en motoren betekent meer lawaai en meer luchtvervuiling. Maar volgens de lokale overheid blijft het aantal decibellen en de hoeveelheid verontreinigde lucht binnen de wettelijke marges.

Toch meldt de gemeente dat maatregelen worden overwogen, en dat mogelijk zelfs schermen worden opgetrokken. Een woordvoerder meldt in een schriftelijke reactie: ’hoewel de voorziene aanpassingen niet wettelijk noodzakelijk zijn, wil de gemeente Leiden wel samen met de bewoners kijken hoe we de hinder die zij ervaren kunnen verminderen.’

Voor het tweede probleem ligt nog geen oplossing in het verschiet. ,,Omdat hier veel ouderen wonen, hebben we onze parkeerplaats júist hard nodig. Het is van levensbelang en we betalen er ook voor’’, aldus Groenwegen. Toch komt het steeds vaker voor dat bezoekers van Naturalis er hun auto stalden, op drukke dagen voordat het Coronavirus toesloeg. ,,De kinderen van de bewoners konden ons niet meer bezoeken.’’

Zowel de gemeente als Naturalis melden dat het museum haar bezoekers die met auto komen, verwijst naar de parkeergelegenheden in de stad zoals het Haagwegterrein en de Morspoortgarage. Maar, zo merkt de woordvoerster van de gemeente op, ’dat parkeerders zelf op zoek gaan naar een gratis parkeerplek en daarbij uitkomen in een naastliggende woonwijk, waar in het weekend parkeren gratis is, valt niet te voorkomen.’

Naar aanleiding van de klachten gaan Naturalis en gemeente wel bekijken of er voor de Muiderkring en het daarnaast gelegen Vossiusplein een oplossing bedacht kan worden om museumbezoekers daar te weren. Hoe dat gaat, wordt later dit jaar duidelijk.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.