Premium

Burgemeester Lenferink over maatregelen corona: ’De samenleving moet niet helemaal stil vallen’

Burgemeester Lenferink over maatregelen corona: ’De samenleving moet niet helemaal stil vallen’
Burgemeester Henri Lenferink wil dat het leven zoveel mogelijk doorgaat. ,,Want de samenleving kan niet helemaal stilvallen.”
© Archieffoto
Leiden

Bang is burgemeester van Leiden, Henri Lenferink, niet voor de coronacrisis. ,,Want we kunnen het aan. Ik hoop dat angst niet de overhand krijgt.”

Lenferink is ook voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden waaronder 18 gemeenten vallen. Sinds deze week geldt er een noodverordening in de stad om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Lenferink is tevreden over de televisietoespraak van premier Rutte dinsdagavond.

,,Dit is een bijzondere tijd. Ik maak dit voor het eerst mee. Het is druk met veel extra overleg via Skype en de telefoon. We zijn met een heleboel dingen bezig geweest die in de noodverordening moesten komen. Natuurlijk waren er richtlijnen maar die waren erg vaag. We hebben zelf moeten uitzoeken hoe dat allemaal werkt maar we hebben het goed voor elkaar gekregen door goed te overleggen. Er zijn geen bezwaren gekomen.”

Twee sporen

,,We zijn nu bezig met wat er op de middellange en lange termijn op ons af komt en zetten verschillende scenario’s op een rijtje. Heel veel organisaties nemen zelf maatregelen zonder dat het formeel wordt opgelegd. Dat zijn twee sporen die lopen en dat is goed. Maar ik zeg er wel bij dat alles zoveel mogelijk moet doordraaien. We kunnen niet een jaar lang op slot gaan. Dat kan de samenleving zich niet permitteren en dit gaat nog wel even duren.”

,,Een groot aantal mensen zal besmet raken. Dat moeten er niet te veel tegelijk zijn want dan kan de zorg het niet aan. We brengen ook in kaart hoeveel medewerkers we hebben.”

,,De kinderboerderijen en speeltuinen zijn dichtgegaan, een beetje in de slipstream met het sluiten van de scholen. Maar voor kinderen is het virus niet zo gevaarlijk en ze lijken er minder last van te hebben. Kinderen moeten buiten kunnen spelen. Ik kan niet zeggen dat ze eind van de week weer open zijn, maar we kijken er wel naar.”

Markten

,,Over de markten is ook discussie omdat daar meer dan honderd mensen komen. Maar ze zijn in de buitenlucht en in de supermarkten komen ook veel mensen. Daarom gaan de markten gewoon door want die zijn erg populair. We zetten wel de kramen wat meer uit elkaar aan beide zijden van het water zodat de mensen niet te dicht bij elkaar komen en we richten ons vooral op food. En dan hopen dat het allemaal goed gaat. Maar ook hier geldt dat het leven moet doorgaan. Het alternatief is dat je helemaal stopt. Je moet alleen niet met zijn allen op een kluitje gaan zitten. Wat ook veel wordt afgezegd zijn vergaderingen en ontmoetingen.”

,,Het mooie is dat er allerlei initiatieven ontstaan zoals buren die boodschappen doen en belcirkels. Daar word ik heel blij van. Zo kennen we Leiden ook wel een beetje: als een hele sociale stad.”

Hamsteren

,,Hamsteren is nergens voor nodig, maar als burgemeester hoef ik daarover niets in de noodverordening te zetten. Want hoe groot is het probleem? Er is genoeg en na verloop van tijd zitten de voorraadkasten wel vol.”

,,Voor de zieke daklozen hebben we ’gebouw C’ achter de hand waar we ze kunnen onderbrengen. De hoop is dat het er niet te veel worden. Of ik zorgen heb? We kunnen het aan. Ik hoop wel dat angst niet de overhand krijgt en dat we contact met elkaar blijven houden.”

,,Mocht ik ziek worden, dan neemt loco-burgemeester Paul Dirkse mijn werk over. En bij de Veiligheidsregio is dat Liesbeth Spies.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.