Huisartsen regio Leiden, Alphen en Duin- en Bollenstreek doen alleen nog spoedzorg: ’niet bellen bij milde klachten’

De spoedpost van de huisartsen bij het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp is nu uitsluitend bestemd voor (mogelijke) coronapatiënten.
© Foto Leidsch Dagblad
1/2
Leiden/regio

Huisartsen in de Leidse en Alphense regio en de Duin- en Bollenstreek doen hun deuren op slot. De deur gaat alleen nog open voor patiënten met spoedeisende klachten die een telefonische afspraak hebben gemaakt. Afspraken voor niet-spoedeisende gezondheidsklachten worden afgebeld of telefonisch afgehandeld. De dokters willen zo de werkdruk beteugelen en contacten beperken die niet nodig zijn.

Dat blijkt uit mededelingen van de huisartsen op hun websites. De huisartsen roepen patiënten op niet meer te bellen met algemene vragen over corona, maar om die informatie te zoeken op thuisarts.nl of de website van het RIVM. Ook is er een landelijk informatienummer 0800-1351. Wie denkt dat hij of zij klachten heeft die duiden op corona, hoeft evenmin de huisarts te bellen, zolang die klachten mild zijn.

Lees ook: Centraal onderzoekscentrum voor coronapatiënten in de Leidse regio

Bellen heeft bij milde klachten toch geen zin, want de GGD Hollands Midden neemt toch geen testen meer af, aldus de huisartsen. Het testen gebeurt alleen nog bij patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen of bij mensen die tot een risicogroep behoren. En ook wordt personeel in de zorg getest. Zij moeten immers ook bij milde gezondheidsklachten aan het werk, maar dat kan alleen als vaststaat dat ze niet het coronavirus bij zich dragen.

Huisartsen adviseren hun patiënten zoveel mogelijk binnen te blijven, alle adviezen van het RIVM na te leven, zoals op afstand van elkaar blijven, in de elleboog niezen en handen wassen.

Begrip

Een aantal huisartsenpraktijken stuurt patiënten een brief om de nieuwe situatie uit te leggen. Zo vraagt huisartsenpraktijk De Gele Lis uit Lisse de patiënten om begrip. ,,Met elkaar doen we er alles aan om deze periode zo goed mogelijk door te komen.’’

De huisartsen van de Gele Lis geven aan dat ze de komende tijd vaker door het dorp rijden in beschermende kleding en daarmee ook de huizen binnengaan. ,,Dit betekent niet dat daar een coronapatiënt woont. Wij trekken het pak heel laagdrempelig aan, ter bescherming van onszelf en vaak ook ter bescherming van bijvoorbeeld een kwetsbare oudere.’’

Paniek

De artsen willen voorkomen dat hierdoor paniek ontstaat. ,,Wij roepen u wel op de situatie uiterst serieus te nemen.’’

Eerder vandaag werd ook bekend dat de huisartsen in Zuid-Holland Noord alle mogelijke coronapatiënten naar een speciaal hiervoor ingericht onderzoekscentrum in Leiderdorp sturen. Hier zijn bij toerbeurt huisartsen en doktersassistenten aanwezig die alle zorg rondom coronapatiënten voor hun rekening nemen. Zo kunnen huisartsen in de regio de andere zorg voor hun rekening nemen. Door zo de coronazorg te concentreren, kan efficiënter worden omgegaan met het steeds schaarser wordend beschermingsmateriaal.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.