Rubriek Hanneke Maakt Het Zelf: Thuiszitten hoeft niet erg te zijn

Hanneke van den Berg is journalist en houdt ervan om zoveel mogelijk zelf te maken. Kant-en-klaar kopen is veel te saai. Daarom maakt ze het liever zelf.

Bij het woord Corona dacht ik vroeger altijd aan dat Mexicaanse biertje dat je met je vrienden op het strand dronk, Boudewijn de Groot op de achtergrond, veel gelach en (on)zinnige gesprekken. Dat is nu wel anders.

Ik werk vanuit huis, mijn oudste krijgt online les van het hbo, de jongste moet eindexamen middelbare school doen en zit opeens wekenlang thuis. Mijn moeder in het verzorgingshuis mag amper nog bezoek. De wereld staat op z’n kop.

Toen ik in de supermarkt al die lege schappen zag en verbaasd toekeek hoe mensen zich gingen voorbereiden op een lang verblijf in een schuilkelder (zo leek het tenminste), bedacht ik dat je met wat simpele ingrediënten nog steeds een heleboel lekkere dingen kunt maken en dat je daar gewoon een hele hoop lol mee kunt hebben.

De Vlaamse kookboekenschrijfster Regula Ysewijn, tevens jurylid in ’Bake off Vlaanderen’, had onlangs een geweldig idee, dat inmiddels vleugels heeft gekregen. Zij bedacht een online evenement dat ze #BakeCorona heeft genoemd. Iedereen die thuis wat lekkers gaat bakken, kan dit op Instagram laten zien met deze hashtag. Een samenzijn via internet, zo grappig bedacht.

Ikzelf ben niet zo’n ’gemeenschapsmens’ en doe niet snel mee aan groepsactiviteiten online, maar het idee dat je in zo’n bizarre situatie wereldwijd toch nog iets leuks probeert te bedenken, is zonder meer te waarderen.

Ikzelf bak thuis ook vrolijk verder, al is het niet onder een bepaalde hashtag. Ondanks dat ik niet heb gehamsterd (ik had namelijk vorige week al zes rollen wc-papier in huis gehaald, omdat de rest toevallig op was...) zag ik dat ik voldoende voorraad heb om wekenlang brood te bakken en lekkere hartige muffins te maken.

Op internet staan talloze recepten om hartige muffins te maken. Vegetarische met groente en geraspte kaas, of muffins met spekjes en gerookt paprikapoeder (en natuurlijk allerlei groente naar keus). Het zijn hele lekkere tussendoortjes en ze zijn natuurlijk heel wat gezonder dan hun zoete varianten.

Het leuke aan deze recepten is dat je ze naar believen kunt aanpassen, zolang je de basis van eieren, vloeistoffen en eventueel meel maar aanhoudt. En let erop dat je niet al te veel groente erin doet, omdat de muffin dan te nat kan worden.

Ikzelf nam voor de eerste batch hartige muffins een recept van het Voedingscentrum als basis, maar heb er nogal wat aan veranderd (zie recept hiernaast). Dit levert een heel luchtige muffin op, omdat er geen meel in zit De tweede batch is een recept van Laura’s Bakery (te vinden op haar site www.laurasbakery.nl). Zij heeft er tarwemeel in gebruikt, wat een heel andere, maar ook erg lekkere muffin oplevert.

Recept: Hartige muffins

Ingrediënten: 6 eieren; 4 eetlepels halfvolle melk; 4 eetlepels geraspte 30 + kaas; 1 kleine paprika; 2 bosuitjes.

Materialen: Muffinbakvorm voor 12 stuks + 12 papieren cakevormpjes

Bereiding: Warm de oven voor op 180° C.; Plaats de cakevormpjes in de muffinvorm. Klop de eieren met de melk los. Klop er de geraspte kaas door.

Vul iedere vorm met blokjes paprika en ringetjes bosui en verdeel het eimengsel erover. Bak de cupcakes in 15-20 minuten in de oven gaar en goudbruin. Laat ze iets afkoelen voor je ze uit de vorm haalt.

Dit is het basisrecept dat je op voedingscentrum.nl kunt vinden. Ik vond het raar dat er geen kruiden in zaten, omdat de muffin dan wel erg vlak smaakt, dus ik heb er wat kerriepoeder, paprikapoeder, peper en zout aan toegevoegd. Ook deed ik er wat meer groente in en strooide ik er nog wat geraspte kaas overheen, zodat ze een mooi bruin korstje krijgen.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.