Centraal onderzoekscentrum voor coronapatiënten in de Leidse regio: niet meer naar eigen huisarts

Leiderdorp

Patiënten die mogelijke besmet zijn met corona worden nog maar op bepaalde plekken in de regio Zuid-Holland noord door huisartsen onderzocht. Dinsdag is het eerste ’triagecentrum’ ingericht in de huisartsenpost achter het Leiderdorpse ziekenhuis Alrijne. Er komen nog meer triagecentra, maar daarover volgt later informatie.

Voor andere gezondheidsklachten buiten kantooruren kunnen patiënten in Zuid-Holland noord alleen nog in de huisartsenposten van Voorhout en Alphen aan den Rijn terecht. De HAP in Leiderdorp is dus vanaf gisteren alleen bestemd voor coronapatiënten en is daarom ook 24 uur per dag open.

Aanleiding voor het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) om onderzoekscentra in te richten, is dat de huisartsen in de regio steeds meer patiënten met mogelijke corona ofwel COVID-19 kregen. Om de steeds schaarser wordende beschermende middelen efficiënter in te zetten, is ervoor gekozen het onderzoeken van corona patiënten nog maar op enkele plekken in de regio te organiseren.

Wie denkt dat hij of zij besmet is, belt de eigen huisarts. Die beoordeelt of de patiënt naar het triagecentrum – nu nog alleen in Leiderdorp – moet. De huisartsen zelf zien deze patiënten niet meer.

Het triagecentrum rijdt ook visites wanneer de patiënt zelf niet in staat is te komen.

De huisartsenpost in het LUMC is gesloten.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.