Lelijkste landstitel ooit lonkt voor DIOK, maar rugbybond houdt nog een slag om de arm

Op 14 december won DIOK bij Hilversum. Dat duel zou wel eens doorslaggevend kunnen zijn geweest.
© Foto Studio Kastermans
Leiden

De kans is aanwezig dat de rugbyers van DIOK hun landstitel gaan prolongeren. Rugby Nederland heeft de knoop nog niet definitief doorgehakt, maar de mogelijkheid dat het seizoen niet zal worden afgemaakt is groot.

De rugbybond houdt vooralsnog een slag om de arm. Indien de maatregelen die tot 6 april van kracht zijn, niet worden verlengd dan zal de competitie worden hervat. Dat zou dan moeten gebeuren vanaf zaterdag 2 mei. Mochten de maatregelen niet versoepeld worden en verlengd worden tot minimaal 30 april dan blijven de rugbyvelden voor de rest van dit seizoen leeg.

Wanneer er dit seizoen niet meer wordt gerugbyd dan wordt de huidige stand van de competitie als eindstand beschouwd. Na twaalf speelronden is DIOK de ongeslagen koploper. Achtervolger Hilversum staat met twee punten minder op de tweede plaats. De Hilversummers verloren slechts een wedstrijd. Op 14 december was DIOK in Hilversum met 9-14 te sterk voor de thuisploeg.

Finale

Beide ploegen hadden zich al geplaatst voor de finale om de landstitel. Die finale staat voor zaterdag 18 april vastgesteld. In de reguliere competitie zouden nog twee speelronden moeten worden afgewerkt. DIOK en Hilversum zijn in die twee duels niet meer te achterhalen door nummer drie Castricum. De Noord-Hollanders hebben respectievelijk vijftien en zeventien punten achterstand op Hilversum en DIOK.

Toch zou DIOK zijn koppositie in de reguliere competitie nog kunnen verliezen. Op 28 maart stond het van het programma geschrapte onderlinge duel tussen Hilversum en de Leidenaars op het programma. Die wedstrijd werd niet zo lang geleden nog door beide clubs gezien als een mooie testcase voor de ultieme finale. Nu heeft dat geschrapte duel een heel andere lading gekregen.

Uiterlijk 10 april wordt de knoop doorgehakt en zal de bond bepalen welk scenario van kracht wordt. Mocht er een streep door de competitie gaan, kunnen de Leidse rugbyers zich opnieuw landskampioen worden. Het zou de dertiende landstitel voor DIOK zijn. Maar wel eentje die van alle glans is ontdaan.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.