Waterpolocoach Koen P. krijgt zes jaar cel

Koen P. (34), de Leidse waterpolocoach, is donderdag veroordeeld tot zes jaar gevangenis. De rechtbank acht bewezen dat hij twee speelsters meerdere malen heeft verkracht. Ook ontucht met andere minderjarige speelsters acht de rechtbank bewezen.

De coach liep als vrij man de rechtszaal in - zijn voorlopige hechtenis werd mei vorig jaar geschorst - maar werd na de uitspraak gelijk door de parketpolitie meegenomen.

Twee weken geleden eiste het openbaar ministerie acht jaar gevangenisstraf. Maar omdat enkele ten laste gelegde verdenkingen niet konden worden bewezen, legde de rechtbank een lagere straf op. Het gaat onder andere om verkrachting van de speelster die de zaak in 2018 aan het rollen bracht. In haar geval vond de rechtbank geen bewijs voor die aantijging, wel voor het feit dat de verdachte enkele tientallen malen seks met haar had gehad, een minderjarig meisje in een afhankelijkheidsrelatie.

Lees ook: Het laatste woord van Leidse waterpolocoach Koen P.: ’Ik ben geen machtslustig monster’

De rechtbank stond uitgebreid stil bij wat een jonge topspeelster van ZVL in de periode 2012 -2014 overkwam. Zij ervaarde onder de hoede van Koen P. zoveel dreiging en dwang, dat ze geen nee kon zeggen tegen zijn seksuele toenaderingspogingen, aldus de rechtbank, die herhaalde verkrachting bewezen acht. Koen P. ontkende in de verhoren en op zitting bij hoog en bij laag dat er sprake was geweest van seks. Maar volgens de rechter zijn de verklaringen van de speelster betrouwbaar en het verhaal van Koen P. leugenachtig.

Koen P. maakte haar belang ondergeschikt aan het bevredigen van zijn lusten, aldus rechter De Pon: hij was op niks anders uit dan seks. De rechter meent dat de waterpolowereld in deze kwestie veel te verwijten valt. ,,Duidelijk is dat alle betrokken partijen hebben gekozen voor een oplossing die in de eerste plaats schadelijk was voor de speelster. Zij moest vertrekken. Het verhaal was dat zij en Koen P. niet meer door één deur konden. De werkelijke reden van haar vertrek - de verkrachtingen die zij heeft moeten ondergaan - werd verborgen gehouden.’’

Koen P. raakte daarna zijn positie bij ZVL en bij Jong Oranje kwijt, maar kon verder gaan als trainer in het Regionaal Training Centrum en als leerlingbegeleider bij het Leonardo College. Rechter Du Pon: ,,De verdachte had kunnen en moeten beseffen dat hij bij die affaire door het oog van de naald is gekropen. Hij had toen al vervolgd kunnen worden. Die ervaringen hebben de verdachte er niet toe gebracht ver weg te blijven van iets anders dan professionele contacten met zijn speelsters. Integendeel.’’

Lees ook: Verdachte waterpolocoach klinkt als Clinton, Koen P. was de koning van de club

Bij de inhoudelijke behandeling van de zaak, waar twee weken geleden drie zittingsdagen voor waren uitgetrokken, kwamen vijf slachtoffers aan het woord. Zij vertelden hoe de waterpolocoach en – trainer hun leven beheerste, hoe ze werden gemanipuleerd en gechanteerd en wat voor gevolgen het misbruik had.

Een meisje, dat in juni 2018 als eerste samen met een 15-jarige vriendin naar de politie stapte, voelt zich eigenlijk erg schuldig dat ze niet eerder aan de bel trok. ,,Ik ben er kapot van dat je niet eerlijk vertelt wat er is gebeurd. Zo veel meiden. Je wist donders goed waar je mee bezig was en wat je kapot kon maken. Ik ben ook boos op mezelf dat ik niet nog eerder aangifte heb gedaan. Misschien had je mijn beste vriendin dan niet aangeraakt.''

Uit de getuigenissen blijkt dat veel slachtoffers het plezier in waterpolo, de sport waar ze alles voor over hadden, zijn verloren. Een aantal stopte met waterpolo, niemand speelt meer bij de Leidse club. ,,Na alles wat je me hebt aangedaan, moest ik snel weg uit de zieke omgeving van Leiden, waar ik ondertussen mijn hele vriendenkring opgebouwd had'', vertelde een van de eerste slachtoffers. Haar grootste angst tien ze eenmaal weg was, was dat hij door zou gaan met meisjes misbruiken. ,,Nu ik hier sta en deze meiden zie, weet ik dat het te laat is'', zei ze. En: ,,Het enige wat jij bent is een jager die op zijn prooi afgaat. Die als hij zijn prooi kapot heeft gemaakt, doorgaat naar de volgende prooi om zo een ander leven kapot te maken.''

Van de rechtbank moet Koen P. vier slachtoffers bij elkaar enkele tienduizenden euro’s immateriële schadevergoeding betalen. Daar komen hun juridische kosten, ze werden bijgestaan door slachtofferadvocaat Richard Korver. Hij presenteerde twee weken geleden een juridisch novum, hij vroeg een vergoeding voor een verstoorde sportontwikkeling bij de slachtoffers. De rechtbank deed daar echter geen uitspraak over, de rechters zagen geen reden om de immateriële schade uit te splitsen.

Lees hier het hele liveblog terug van het strafproces tegen Leidse waterpolocoach Koen P.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.