Ook Koningsdag en 4 en 5 mei sneuvelen in Leiden

Dit beeld van de Hooglandsekerkgracht blijft Leiden dit jaar onthouden.© archieffoto

Loman Leefmans

Leiden Koningsdag gaat niet door in Leiden en dat geldt eveneens voor de activiteiten en herdenkingen op 4 en 5 mei. Dat hebben de diverse organisatoren besloten in verband met het coronavirus.

’Gezien de hele situatie en de verwachting dat dit niet op korte termijn zal veranderen, zien wij geen andere keuze dan om de organisatie van Koningsdag te stoppen’, meldt voorzitster Trudy Kwik van Oranjevereniging in een korte verklaring. ’Het spijt ons zeer maar wij willen geen risico’s nemen, voor niemand. Indien blijkt dat op 27 april het normale leven weer hersteld is, kunnen we alsnog op gepaste wijze aandacht geven aan deze dag door bijvoorbeeld uitbundig te vlaggen’.

Donkere wolken pakken zich ook samen boven de verschillende onderdelen van de Leidse dodenherdenking op 4 mei. De stille tocht en herdenkingsdienst in de Pieterskerk kunnen in hun beproefde en geplande vorm sowieso niet doorgaan, maar: ’er wordt op dit moment nog gewerkt aan mogelijkheden om de diverse herdenkingen een alternatieve invulling te geven.’

Dat laatste sprankje hoop is vervlogen voor de grote braderie op de Doezastraat en Herenstraat, op 5 mei. Ook de speciale viering van de 75e editie van Bevrijdingsdag komt die dag te vervallen. Door alle extra onderdelen zoals filmvertoningen, exposities en dansfeesten is een streep gezet.

Eerder deze week lieten de organisatoren van de grote evenementen die later dit jaar op de stadsagenda staan weten dat ze vreesden voor een afgelasting. Daar moet mogelijk twaalf maanden langer op worden gewacht. In ieder geval één omvangrijke activiteit heeft niet zoveel tijd. De Slag om Leiden, de grote netwerkquiz voor het goede doel waaraan tientallen bedrijfsteams deelnemen, kan niet doorgaan op 31 maart. ,,Maar wij moeten later dit jaar inhalen’’, aldus organisator Thijs Hemmes. ,,Om het simpele feit dat hospice Issoria gewoon niet zonder de bijdrage van de Slag kan.’’

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.