Premium

Bijzonder wonen: Verscholen zonnen in Purmerend

Bijzonder wonen: Verscholen zonnen in Purmerend
© Foto Ella Tilgenkamp

Voormalig buitenhuis in het groen in Purmerend

Bewoners: Rita en Pieter Schillemans

Bouwjaar: jaren 70

Een unieke plek aan de Kogerdijk, aan het water en verscholen tussen het groen. Auto’s komen er niet, behalve van de bewoners zelf en van de buren. Maar wel fietsers, wandelaars, al dan niet met hond, en boten in het zomerseizoen. „We hebben uitzicht op de paardenbak van de buren, waar dagelijks wordt gedraafd. Allemaal heel gezellig en genoeg reuring”, aldus Rita Schillemans.

Zij en haar man waren 28 jaar geleden op zoek naar een woning die centraler in Noord-Holland lag. „We woonden in Muiderberg, ik werkte in Alkmaar en mijn man in Amsterdam-Noord. De buitenschoolse opvang van onze zoon bleek in het Gooi maar moeizaam te regelen. Bij onze fietstochten door Noord-Holland ontdekten we toen dit voormalige ’tweede huis’. Het leek ons wel wat en met een halve hectare grond en nog twee bouwpercelen had het de potentie om er écht iets van te maken.”

In totaal drie verbouwingen maakten het huis van een Engelse cottage tot wat deze nu is: een imposante villa met rieten kap, Italiaans marmeren vloeren en rondom terrassen. Ook is er een apart woonverblijf voor gasten, werken aan huis of te gebruiken als paardenverblijf.

Bovenal is het de plek die de woning uniek maakt. „Onze zoon ging in Kwadijk naar de basisschool, heel beschermd, en later fietste hij in een paar minuten naar de middelbare school in Purmerend. In het park naast ons is een trimparcours,

atletiekbaan, roeivereniging, skeelerbaan, zwembad en veel natuur. Alles om de hoek met het gevoel van buiten wonen.”

De eerste verbouwing werd gedaan door Rita’s vader, aannemer van beroep. De tweede verbouwing bracht de serre met het zwembad en een groot souterrain met sauna en stoomdouche, bedacht door een architect. „Maar het huis zelf leek hierdoor uit balans. Het moest meer één geheel worden. Dus bij de laatste grote verbouwing is de kap doorgetrokken en het dak gelift, zijn er dakkapellen geplaatst en héél veel raampartijen. De view is rondom echt geweldig.”

Bijzonder wonen: Verscholen zonnen in Purmerend
© Foto Ella Tilgenkamp

Zelf zitten ze het liefst aan de bar in de keuken, die aan de voorzijde ligt: „Van hier hebben we een heel brede kijk op alles wat voorbij komt. En achter is een walhalla van ruimte waar je heerlijk verscholen kunt zonnen. Het uitzicht vanuit de slaapkamer, met groot balkon, is ongekend. Je wordt wakker met de zonsopkomst en in de zomer doen we de schuiframen in de serre open en wordt er genoten van het zwembad en het buitenleven.”

Buitengewoon

Rita en Pieter wilden hier blijven wonen tot hun oude dag. Ze hebben de woning ingericht met alle moderne comfort, toekomstbestendig, volledig rolstoeltoegankelijk met lift en zelfs een invalidentoilet. „We hebben 5000 vierkante meter grond om de woning heen, met mooie fruitbomen en veel heesters. Pieter is nu 73 jaar en hem wordt dit te veel qua onderhoud.

Dus met pijn in ons hart hebben we inmiddels besloten om ons huis toch te verkopen. We hebben geen haast, het is in de stille verkoop. Wij hopen dat de volgende bewoners net zo gaan genieten van deze buitengewone plek.”

Woon jij ook bijzonder?

Mail naar vrij@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.