Premium

Alrijne zamelt spatbrillen, mondmaskers en werkjassen in: ’ook heel blij met één bril’

Alrijne zamelt spatbrillen, mondmaskers en werkjassen in: ’ook heel blij met één bril’
Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp.
© foto ld
Leiderdorp

Pedicures, scholen, tandartsen en particulieren leveren grif hun spatbrillen en latex handschoenen in bij het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. De aanloop is zo groot dat het ziekenhuis vrijdag een speciaal inleverpunt heeft geopend in de Woonflat naast het ziekenhuis.

Donderdagmiddag laat deed het ziekenhuis een oproep om beschermingsmiddelen in te leveren, die hard nodig zijn ter voorkoming van een verdere verspreiding van het coronavirus. ’Graag ontvangen we wegwerp onderzoekjassen, mondmaskers (FFP1/FFP2, chirurgische mondmaskers en steriele en onsteriele onderzoekshandschoenen’.

Donaties

De afgelopen dagen kwamen er al spontane donaties binnen. ,,We kregen heel verzoeken om iets te komen brengen’’, zegt een Alrijne-woordvoerder in de hal van de voormalige ’zusterflat’ naast het ziekenhuis. Daar staat een kraam waar de spullen zijn in te leveren. ,,We zijn net begonnen, het is nog niet de optimale inrichting. Het kan zijn dat we het inleverpunt later nog naar een andere plek verhuizen.’’ Om te voorkomen dat donateurs met beschermingsmiddelen het ziekenhuis binnen gaan, is in elk geval gekozen voor een plek die flink verwijderd is van ziekenhuispersoneel en -patiënten.

De oproep van Alrijne heeft succes: uit de wijde omtrek van Leiderdorp stromen donaties binnen. Een pedicure komt met stapels mondmaskers in haar fietstassen naar het inzamelpunt. Een medewerkster van een grote scholengemeenschap heeft haar auto volgeladen met dozen handschoenen. ,,Zet maar niet in de krant van welke school ik ben, want de rector weet hier niets van.’’

Kasten

Er zijn ook particulieren die met één spatbril binnen komen. ,,Ik heb thuis al mijn kasten overhoop gehaald, want ik wist dat ik er een had’’, zegt een vrouw die zich vrijdagochtend meldt bij de kraam in de Woonflat. ,,Ik heb dat ding ooit gekregen van een arts, voor mijn kinderen, om mee te spelen. En ik heb ’m weer gevonden.’’ De zoektocht was niet voor niets. ,,Ook met één bril zijn we heel blij.’’

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.