Premium

Leidenaar Abdou Harroui: ’Ik geloof er heilig in dat ik Oranje kan halen’

Leidenaar Abdou Harroui: ’Ik geloof er heilig in dat ik Oranje kan halen’
Abdou Harroui: ,,Ik draai een goed seizoen en vind dat ik mezelf goed ontwikkel.”
© Foto ANP
Leiden

Het coronavirus heeft roet in het eten gegooid, maar normaal gesproken had Leidenaar Abdou Harroui (22) het eind maart met Jong Oranje moeten opnemen tegen Wit-Rusland en Portugal. Ondanks avances van de Marokkaanse voetbalbond. De keuze van Harroui is daarmee definitief gevallen op een loopbaan voor Oranje.

Hoewel het voor menig voetballer een keuze is waar hij maandenlang over moet nadenken, spreekt Harroui van een makkelijke beslissing. „Ik speel en heb gespeeld voor jeugdteams van Oranje en ben opgegroeid in Nederland. Er is geen goede of slechte keuze in dezen, maar voor mij was het niet zo moeilijk. Nederland heeft veel voor me betekend. Daarmee zeg ik niet dat Marokko volledig uitgesloten is, want Oranje is voorlopig een droom. Ik heb opgevangen dat mensen zeiden: hij zit bij Sparta, hoe kun je dan zoiets uitspreken? Maar het is iets voor later. Als ik een stap naar een grotere club maak en het daar goed doe dan hoor je die mensen niet meer.”

De Sparta-middenvelder wil maar benadrukken dat het snel kan gaan in de voetballerij. „Zelf ben ik er heilig van overtuigd dat ik het grote Oranje kan halen in de toekomst. Anders zou ik het ook niet zo duidelijk uitspreken. Ik ben iemand die zijn kwaliteiten goed kent. Veel voetballers durven zoiets niet uit te zeggen, omdat ze het dan ook echt moeten laten zien. Maar ik zeg zoiets niet enkel omdat ik het zelf geloof. Het is ook gebaseerd op verhalen van anderen in de voetballerij. Van mensen binnen de club, maar ook van buitenaf.”

Harroui kwam in 1998 ter wereld in Leiden, groeide op in de wijk De Kooi en voetbalde voor Roodenburg en UVS, maar zijn ouders komen oorspronkelijk uit het Marokkaanse El Aioun. Net als een groot gedeelte van de Marokkaanse gemeenschap in Leiden.

„Marokko heeft aan me getrokken. Dat is via de club en mijn zaakwaarnemer gegaan. Via Henk van Stee kreeg ik een uitnodiging voor een interland en trainingskamp. Daar heb ik voor bedankt. Momenteel is Jong Oranje de ploeg waarvoor ik mijn interlands speel.”

Dat Harroui vertrouwen heeft om ver te komen straalt hij in woord en gebaar uit. Ondanks dat hij dit seizoen pas zijn eerste volledige seizoen in de eredivisie speelt.

„Ik denk dat ik klaar ben om een vervolgstap te zetten. Mijn voorkeur gaat uit naar een stap in Nederland, maar als dat niet kan dan zou het buitenland ook een optie zijn. Ik draai een goed seizoen en vind dat ik mezelf goed ontwikkel. Het is niet dat ik in een bepaald aspect veel beter ben geworden. Ik speel op een hoger niveau en tegen betere tegenstanders, waardoor je automatisch beter wordt. Er spelen allerlei factoren mee in mijn ontwikkeling.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal