Premium

Column Punten van Spaan: Saúl Niguez, de regisseur, aanvallend kopspecialist, schutter en de longen van Atletico Madrid

Column Punten van Spaan: Saúl Niguez, de regisseur, aanvallend kopspecialist, schutter en de longen van Atletico Madrid
Saul Niguez (links) in actie tegen Mohamed Salah van Liverpool.

Henk Spaan geeft punten in de voetbalwereld.

9 Saúl Niguez

In het klassement van onbekende en onderschatte voetballers in Europa staat Saúl dik bovenaan. Toch speelde deze 25-jarige middenvelder al 250 wedstrijden voor Atletico Madrid waarvoor hij debuteerde toen hij 17 was.

Nu de twee clubs van Manchester om hem vechten zal hij snel de status van wereldklassespeler bereiken die hij allang verdient. Honderdvijftig miljoen moet hij kosten, volgens zijn contract. Dat zal wel iets lager uitvallen omdat hij weg wil. Volgens de berichten biedt Atletico hem een te mager contract aan.

Volgens mij heeft hij er gewoon genoeg van om als de klusjesman van Simeone te spelen en wil hij wel weer eens voetballen. In dat opzicht is hij net Rijkaard: onovertroffen als voorstopper was Frank van top tot teen en van teeltweefsels tot vaatbundels een middenvelder, in het diepst van zijn gedachten en voor iedereen zichtbaar met ogen in zijn hoofd.

Toen Sacchi hem weer eens als voorstopper neer wilde zetten liep Rijkaard met daverende passen naar de trainerskamer en sloeg er keihard met zijn vuist op tafel. De zondag daarop stond hij op het middenveld naast zijn natuurlijke partner Ancelotti.

Simeone is geen persoonlijkheid bij wie je met je vuist op tafel slaat. Tegenspraak verdraagt hij niet, slaafse gehoorzaamheid is wat hij verwacht. Dus speelde Saúl onder hem centraal achterin, linksback, als centrale middenvelder en als links- en rechtsbuiten. Net als Rijkaard kan hij behalve verdedigen vooral geweldig voetballen. Hij is de regisseur, aanvallend kopspecialist, schutter en de longen van een elftal. Voetballen naast Bruno Fernandes of Kevin de Bruyne moet voor hem stukken leuker zijn dan linksback staan in Madrid.

8 Peter Knowles

Zonder Frank Heinen had ik best gehoord van Peter Knowles. Sterker: ik herinner me dat ik als middelbare scholier fan van hem was. Frank Heinen verschaft in zijn boek Buiten de Lijnen zoveel details over de professional van Wolverhampton Wanderers die op zijn 23ste stopte moet voetballen om melkboer te worden en als Jehova getuige langs de deuren te gaan, dat een nieuwe Knowles tot leven kwam.

In zijn monumentale boek doet Heinen dat met meer dan honderdvijftig voetballers, geboren tussen 1852 en 1996. Soms doet hij uit de doeken hoe zijn onderzoek naar die levens verliep. Hij vertelt over e-mails naar Afrika en telefoongesprekken naar Frankrijk die hij via een tolk moest voeren. In navolging van Simon Kuper schrijft hij nauwelijks over het spel zelf maar vooral over de buiten het veld geleide levens. En soms dat niet eens.

Bij de ten onrechte wegens verkrachting veroordeelde Ghanees Frimpong stopte hij aarzelend met doorvragen naar diens privéleven, omdat het hem ongepast toescheen. Zoveel voetbalboeken lees ik niet meer. Vroeger, ja vroeger, toen las ik alles wat naar voetbal zweemde. Zoals in 1974 The Footballer, een roman van Derek Dougan, medespeler van Peter Knowles bij de Wolves.

De voetbalboeken van nu vallen vaak niet mee. Behalve Buiten de Lijnen met zijn 557 bladzijden, een kolos van elegantie en werkdrift.

8 Marco Asensio

De Spaanse voetbalbond organiseert op Twitter een Fifa-competitie voor zestien clubs. De eerste twaalf zijn geplaatst, de laatste acht in La Liga vechten om de vier nog beschikbare plekken. Het leukste vond ik dat Asensio, Courtois en Carvajal, kennelijk de beste gamers, onderling moesten uitmaken wie Real Madrid mocht vertegenwoordigen.

Meer nieuws uit Sport