Commentaar: De Olympische Spelen moeten doorgaan, maar niet dit jaar

De Spelen gaan door. Altijd. Ze gingen door in München nadat Palestijnse terroristen dood en verderf zaaiden onder Israëlische atleten. Ze werden voortgezet in Atlanta nadat bij een bomaanslag twee doden en meer dan honderd gewonden vielen.

Ze vonden plaats in Melbourne, Montreal, Moskou en Los Angeles, ondanks de afzeggingen van diverse landen uit politieke overwegingen. En werden ook niet afgelast in Rio de Janeiro terwijl de maanden daarvoor het zika-virus rondwaarde.

The Games must go on, riep IOC-voorzitter Avery Brundage na de Palestijnse aanslag in München in 1972. Dat adagium is ook daarna nooit losgelaten. En dat is te verdedigen. Er schuilt iets moois in het ideaal dat sport verbroedert. Net als Kerst in de loopgraven van La Chapelle-d'Armentières de elkaar afslachtende troepen voor een dag verbroederde in 1914.

De Spelen van Tokio moeten daarom ook doorgaan. Juist nu. In een wereld die verscheurd wordt door bloedige conflicten, waardoor dagelijks miljoenen ontheemden stuiten op gesloten grenzen met onverbiddelijke grenswachten. Zij kunnen misschien hoop putten uit de prestaties van een voormalige vluchteling als Sifan Hassan of de Syrische zwemster Yusra Mardini.

Maar niet dit jaar. Niet nu covid-19 nog volop dood en verderf zaait in landen die overrompeld werden door de corona-uitbraak. Niet nu atleten lijf en leden van zichzelf en hun naasten moeten wagen om zich te kwalificeren. De huidige IOC-voorzitter Thomas Bach moet de enige juiste beslissing nemen. De Games must go on. In Tokio. Maar wel in 2021.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.