Premium

Noordwijkse basketbalster Tanya Bröring probeert fit te blijven, al wordt seizoen misschien niet afgemaakt: ’Ik kook nu ineens elke dag’

Noordwijkse basketbalster Tanya Bröring probeert fit te blijven, al wordt seizoen misschien niet afgemaakt: ’Ik kook nu ineens elke dag’
Tanya Bröring (6) in actie tegen Utrecht Cangeroes, een kleine maand geleden.
© Erik Rietman Fotografie
Amsterdam

,,Ik ga niet op deze manier afscheid nemen van twintig jaar basketbal.’’ Was getekend: Tanya Bröring (35). Of de Noordwijkse dit seizoen nog in actie komt bij Lions, is door het coronavirus natuurlijk hoogst onzeker. Voorlopig probeert ze zich fit te houden en gooit ze zelfs af en toe nog een balletje.

Heb je thuis een basket opgehangen om te oefenen met schieten?

„Haha, nee, dat niet. Maar ik ga wel vaak met mijn teamgenoot Kim (Hartman, red.) naar een veldje in de buurt om even een balletje te gooien. We wonen in Amsterdam-Noord en daar zijn best veel plekken om te oefenen.”

Hoe ziet je dag er nu uit?

„Voor mijn werk kan ik gelukkig veel thuis doen. Ik ben sportscientist bij de Ajax-vrouwen. Die meiden hebben nu allemaal een thuisprogramma en trainen gewoon vijf keer in de week voor zichzelf. We hebben allemaal geen idee of de competitie nog verder gaat. Ik zet altijd de periodisering uit, maar die heb ik nu maar weggegooid.”

Heb je thuis nu ineens tijd voor andere dingen?

„Koken! Ik heb deze week elke avond gekookt. Dat doe ik echt nooit. Normaal eet ik na een werkdag bij Ajax en rijd ik direct door naar de Lions. Ik heb ineens tijd om een was te draaien en het huis schoon te maken.Verder ben ik niet iemand die zichzelf snel verveelt. Na een dagje werk ga ik vaak toch nog even naar buiten.”

Mis je het basketballen al?

„Het voelt heel gek. Normaal begint rond deze tijd de leukste periode van het seizoen, want dan zijn de play-offs. Normaal is dit het moment waarop het écht gaat gebeuren, maar het ligt nu dus ineens stil.”

Komen die play-offs er nog wel, denk je?

„Als ik heel eerlijk ben, denk ik dat het niet wordt hervat. Als alles weer op 6 april wordt opgestart, dan zou het kunnen. We hebben nog maar twee competitiewedstrijden te spelen, maar de plaatsing voor de play-offs is al beslist. Je zou dan meteen met de play-offs kunnen beginnen. Maar ik denk dat het allemaal nog wat langer gaat duren. En dan kom je in de problemen, want dan is er misschien nog een olympisch kwalificatietoernooi voor het 3x3-basketbal. Wij hebben geen speelsters die daar aan meedoen, maar Grasshoppers wel. Het ligt straks aan de bonden, de clubs en de speelsters om te beslissen.”

Hoe houden jullie jezelf scherp voor het geval dat?

„We proberen allemaal fit te blijven. Als het straks toch nog doorgaat, dan hebben we minimaal twee weken nodig om op te kunnen starten. Dan zouden we meerdere wedstrijden in de week spelen, dus dan ligt de belasting erg hoog. We hebben een wat oudere groep en iedereen werkt gewoon fulltime, dus het is wel lastiger geworden. Met Kim, Fieke (Ligthart, red.), Nadine (Boesaart) en Katie (Bussey) hebben we afgesproken dat als we doorgaan, dat we dat met zijn allen doen. Als de competitie niet meer verder gaat, dan wil ik niet stoppen. Ik ga niet op deze manier afscheid nemen van twintig jaar basketbal.”

Hoe denk je zelf over de crisis?

„Als maatschappij moet je je bewust zijn van het feit dat je bij dit soort situaties maatregelen moet treffen en dat je je daar aan moet houden. Anders wordt het hier net zo erg als in Italië.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal