Ontvangst in ’asbestpakken’ bij regionaal coronacentrum in Leiderdorp: ’Waarom kan dit niet gewoon bij ons in het dorp?’

Een enkele bezoeker bij de post in Leiderdorp.
© Foto Leidsch Dagblad
Leiderdorp/regio

Het liep er afgelopen weekeinde geen storm, op het regionale coronacentrum in Leiderdorp. Toch is het aantal besmettingen ook in noordelijk Zuid-Holland flink toegenomen, blijkt uit cijfers van het RIVM. Met Oegstgeest nog altijd als uitschieter.

Daar zijn nu zeven inwoners bij wie officieel de besmetting met het virus is vastgesteld, veel meer dan in de rest van de regiogemeenten, zeker procentueel.

Bij het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp wordt de achteringang en de reguliere eerste hulpplaats bewaakt door een verkeersregelaar met hesje. Wie mogelijk besmet is met het coronavirus en zich komt laten onderzoeken, mag er daar niet door. ,,U moet omrijden’’, luidt de dwingende aanwijzing. Dat lijkt een beetje overdreven, want de tot coronacentrum omgebouwde huisartsen-spoedpost ligt direct naast het ziekenhuis, nog geen veertig meter verderop. ,,Toch moet het.’’

Gele borden met de tekst ’spoedpost corona’ wijzen ook op deze mini-omleiding. Op het parkeerpleintje voor het zogeheten triagecentrum is het stil. Hooguit eens per halfuur meldt zich een zieke regiogenoot die snel door glazen schuifdeuren naar binnen schiet en daar in een halletje wordt opgewacht door medewerkers. Die zijn opvallend gekleed in een spierwit soort asbestpak, inclusief veiligheidsbril en mondkapje. Het is duidelijk dat de risico’s voor het personeel zo veel mogelijk worden uitgesloten.

Sjaal

Een man op de kleine brommer komt er zijn vrouw afleveren die hij achterop heeft vervoerd. Zij heeft de onderste helft van haar gezicht met een veelkleurige sjaal bedekt. Hij mag niet naar binnen en doodt de tijd door gezeten op een betonnen plantenbak een sigaret op te steken. ,,We komen helemaal uit Katwijk’’, zegt hij, met een accent dat de introductie overbodig maakt. ,,Dat lijkt niet ver, maar er is onderweg veel opgebroken. Drie kwartier rijen. Waarom kan dit niet gewoon bij ons in het dorp?’’

Misschien wordt hij op zijn wenken bediend. De regionale gezondheidsdiensten maken binnenkort bekend of er meer coronacentra in huisartsenposten worden geopend, die 24 uur per dag open zijn.

Hoger

Volgens landelijke cijfers die zondagmiddag opnieuw werden ververst, is Zoeterwoude nog de enige gemeente waar geen enkele besmetting is geconstateerd. In Oegstgeest zijn het er zeven, in Leiden zestien, en het RIVM meldt daarbij dat de werkelijke aantallen waarschijnlijk nog veel hoger liggen.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.