Farmaceut Janssen richt Leidse fabriek in op productie 300 miljoen coronavaccins: ’Het gaat sneller dan we hadden verwacht’

Hanneke Schuitemaker, hoofd van Vaccins bij Janssen.© Foto Hielco Kuipers

Bij de ontwikkeling van een vaccin maakt Janssen gebruik van expertise die al sinds 2008 is opgedaan met een vaccin tegen de tropische ziekte ebola. Tegen de internationale nieuwszender CNBC zei directeur Paul Stoffels van moederbedrijf Johnson & Johnson (J&J) dat hij heel optimistisch is over de komst van een coronavaccin. ,,We boeken heel, heel snel aanzienlijke vooruitgang.’’ Viroloog Hanneke Schuitemaker van Janssen bevestigt dit. ,,Het gaat sneller dan we eerder hadden verwacht.’’

Op dit moment werkt in Leiden een team van honderd man 24 uur per dag aan de ontwikkeling van een vaccin. Het bedrijf heeft tien of twaalf ’vaccinconstructen’, die op effectiviteit worden getest op dieren. Eind maart al wil Janssen hieruit het meest veelbelovende ’construct’ kiezen. Omdat het vaccin is gebaseerd op hetzelfde platform als het ebolavaccin, dat in 2015 daadwerkelijk is toegediend aan 50.000 mensen, is het nagenoeg bewezen veilig. Dat versnelt de ontwikkeling, omdat deze eerste stap in het onderzoek kan worden overgeslagen.

Stoffels wil het kandidaatvaccin ’begin november’ klinisch testen op mensen. Ondertussen richt het de grote, ’state of the art’ vaccinfabriek die J&J aan de Archimedesweg in Leiden heeft, al in voor productie van het middel. De fabriek is sinds oktober 2018 operationeel, en gebruikt als ’productieplatform’ de menselijke cellijn Per.C6. Deze cellijn, die al in de jaren ’80 in Leiden is ontwikkeld door de Leidse hoogleraar Lex van der Eb, kwam in 2010 in handen van J&J tijdens de overname van het biotechbedrijf Crucell.

Voor de klinische testen heeft J&J testcentra in de Verenigde Staten op het oog. De procedures in Nederland zouden hiervoor te omslachtig en ’te streng’ zijn, zei het concern maandag tegen het Financieele Dagblad, en vertraging opleveren. Zolang het coronavirus zelf niet muteert, zegt Stoffels, ’is het een logisch biologisch principe’ dat de immuniteit blijvend is, al houdt hij bij deze uitspraak wel een slag om de arm.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.