Premium

Column Mart Smeets: ’Herr Bach: warum? Hebben die lieden niet door dat normaal leven op deze aarde nauwelijks nog mogelijk is en hopen ze op een wonder?’

Column Mart Smeets: ’Herr Bach: warum? Hebben die lieden niet door dat normaal leven op deze aarde nauwelijks nog mogelijk is en hopen ze op een wonder?’
Mart Smeets.
© ANP Kippa

Waarom, in hemelsnaam, houdt Thomas Bach, de Duitse hoofdman van het IOC, zijn mond over het wel of niet doorgaan van de Spelen van Tokio, anders dan het uitermate politieke: ,,Voor ons zou het vandaag niet verantwoord zijn, maar we zijn nog vier maanden ruim verwijderd van het begin van de Spelen.” Politiek dus, nietszeggend en onvoldoende.

Laat hij zijn oren hangen naar wat de Japanse organisatoren hem influisteren? Hij noemt ’uitstellen’ voorbarig.

De Japanners hebben de laatste week een rookgordijn rond de Spelen opgetrokken dat afkeurenswaardig is. Bijna 11.000 sportmensen proberen in de compleet verwarde wereld van dit moment iets van vastigheid, richting en leiding te vinden, maar zoals dat nergens meer lijkt te bestaan, geldt dat ook voor het IOC en haar voorzitter.

Sport, ook topsport is eventjes niet meer belangrijk, dat beseft Bach (goudenmedaillewinnaar Montréal 1976, schermen) zich ook al te goed. De 68-jarige jurist zal razendsnel en uitgesproken zijn visie op de stand van zaken omtrent Tokio 2020 dienen te geven, wil hij ooit nog voor serieus worden genomen.

Hij balanceert en jongleert met al zijn sportlieden en lijkt alleen oog te hebben voor de gevoelens en gedachten van de Japanse organisatoren (en wellicht ook de gelden van de grote sponsoren van het IOC).

Op basis waarvan denken die lieden die moeten gaan beslissen nu te oordelen?

Gaat corona braaf liggen als er straks in Tokio gesport gaat worden, zoals er vroeger geen oorlog was ten tijde van de klassieke Spelen? En hoe staat het dan met al die corona-brandhaarden over de hele wereld?

Hebben die lieden niet door dat normaal leven op deze aarde nauwelijks nog mogelijk is en hopen ze op een wonder? Is hun reactie dat Tokio misschien, heel misschien, voor de mensheid het begin van een nieuwe wereld kan zijn?

Een doorstart naar een bestaan zonder angst, zonder dood en verderf?

Dat is toch tamelijk naïef gedacht.

Of geloven deze mensen werkelijk in wonderen?

Vijf ringen samen zijn ook niet corona-bestendig.

Meer nieuws uit Sport