Toen er op 24 maart nog wél gesport werd: via de sauna loopt Lornah Kiplagat zich naar de wereldtitel op de cross

Lornah Kiplagat voert het veld aan tijdens de strijd om de wereldtitel.
© Foto ANP

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er in maart nog gewoon overal gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport.

Vandaag: 24 maart 2007, de wereldtitel op de cross van atlete Lornah Kiplagat.

De slogan ’het veldlopen komt thuis’ lijkt op haar te slaan. Hoewel het motto van het organisatiecomité van het WK in Kenia weliswaar op de rijke crosshistorie van het Oost-Afrikaanse land doelt, mag ook Lornah Kiplagat zich enigszins aangesproken voelen. De onder Nederlandse vlag lopende atlete is immers in Kenia geboren.

Zelden bereidde ze zich zo grondig op een race voor. Kiplagat verslond kilometers. Belegde een trainingsweekeinde in Mombasa, nadat ze er eerder al buiten mededinging aan het Keniaanse crosskampioenschap heeft deelgenomen (en als eerste eindigde). En om niet onder de vermoedelijke hitte te bezwijken deed ze dagelijks anderhalf uur rek- en strekoefeningen in de sauna.

Kiplagat plukt de vruchten van die inspanningen. Verloor ze een jaar eerder bij het WK nog in een secondespel van de Ethiopische Tirunesh Dibaba, nu neemt ze sportieve wraak: ze onttroont Dibaba, die op 24 seconden achterstand als tweede eindigt.

Dat Kiplagat in een oranje tenue loopt, ze de laatste meters met een over haar schouders gedrapeerde rood-wit-blauwe vlag aflegt en er tijdens de huldiging het Wilhelmus klinkt, deert geen Keniaan. De verloren dochter wordt als een heldin van eigen bodem toegejuicht. Want een vrouw kun je uit Afrika halen, daarmee haal je Afrika nog niet uit die vrouw.

De aflevering van gisteren: De start van Ronald Koeman als bondscoach is niet best

Kiplagat na haar zege.
© Foto EPA

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.