Premium

Nu wel veel belangstelling voor werk in de zorg: ’Honderden aanmeldingen in de Leidse regio’

Nu wel veel belangstelling voor werk in de zorg: ’Honderden aanmeldingen in de Leidse regio’
Honderden inwoners uit de regio Leiden, Alphen en Gouda willen ziekenhuizen en ouderenorganisaties helpen bij de zorg voor coronapatiënten.
© archieffoto
Leiden

Circa zevenhonderd regiogenoten die al eens in de zorg hebben gewerkt, hebben zich afgelopen week aangeboden om tijdens de coronacrisis zorgorganisaties bij te staan. De regionale werkgeversorganisatie Care2Care is blij. „Het is ontzettend goed dat zoveel mensen zich vrijwillig willen inzetten voor de zorg in deze crisis”, zegt Renske Mijderwijk.

Deze zevenhonderd hebben zich met al ruim 9000 anderen in het land aangemeld via de website ’extrahandenvoordezorg.nl’. En er komen er dagelijks nog velen bij. Wie zich wil aanmelden zonder zorgachtergrond, kan zich melden bij het Rode Kruis.

Care2Care doet een eerste check op wat de kandidaat te bieden heeft. Daarna vindt koppeling plaats met zorgorganisaties die nu extra personeel nodig hebben. „We merken dat de ziekenhuizen, in onze regio LUMC, Alrijne en het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, de grootste behoefte hebben aan gespecialiseerd personeel’’, zegt Mijderwijk. „Misschien niet direct vandaag, maar de kans op korte termijn is groot.’’

Oproepen

Intussen doen de ziekenhuizen en een enkele ouderenzorgorganisatie ook zelf oproepen op hun website. ’Alle hulp is welkom’, schrijven Alrijne en het LUMC.

Alrijne heeft inmiddels zo’n honderd aanmeldingen voor vrijwilligerswerk binnen, variërend van oud-zorgmedewerkers tot aannemers en van schoonmaakmedewerkers tot pedagogisch medewerkers en zestig studenten geneeskunde en HBO-V. „We vragen vrijwilligers voor allerlei hand- en spandiensten, zoals logistiek, schoonmaak, balie en administratief werk.’’

Het LUMC heeft al meer dan duizend aanmeldingen ontvangen, waaronder verpleegkundigen, artsen en vrijwilligers. Ook een aantal gepensioneerden. We zijn enorm blij’’, reageert een woordvoerster.

Verpleegkundigen, ondersteunend zorgpersoneel en artsen zijn betaalde functies. „Als er mensen zijn die geen ervaring hebben in de zorg, dan kunnen ze als vrijwilliger helpen. Denk aan: logistieke klussen, schoonmaakwerkzaamheden of balie- en/of administratieve werkzaamheden.”

Zowel Alrijne als LUMC geeft aan dat ze de zorg op dit moment nog zelf aankunnen. „We maken alvast een lijst, zodat we mensen kunnen oproepen als dat nodig is.”

Nodig

Ook thuiszorg- en verpleeghuisorganisatie Marente anticipeert op de te verwachten uitdijende coronabesmettingen in de Leidse regio. ’We hebben je nodig’, staat in koeienletters op de website.

Marente verwacht vooral in de thuiszorg extra patiënten die uit het ziekenhuis zijn ontslagen. „Vandaar dat we nu al een vangnet maken, waaruit we kunnen putten als we extra veel patiënten krijgen en er ook nog personeelsleden ziek worden.”

Op het lijstje van gevraagde beroepen staan zelfs stewards en stewardessen. „Maar dat is voor dit moment alweer achterhaald, omdat alleen zorgmedewerkers nog maar in de verpleeghuizen mogen komen”, zegt de woordvoerster. „We dachten aan stewards en stewardessen, omdat velen van hen op dit moment niets te doen hebben. Ze hebben wel geleerd klantgericht te zijn en dus zijn ze geschikt voor onze recepties.” De zegsvrouw sluit niet uit de regels weer veranderen, waardoor ze wel ingezet kunnen worden. ,,En dus kunnen ze zich gewoon melden voor de flexpoule.”

Contrast

Het personeelstekort in de zorg staat in schril contrast met de massaal aangeboden hulp die er nu is. „Hoe dat kan? Goede vraag”, zegt Mijderwijk van Care2Care. „De landelijke ’Ontdekdezorg week’, die vorige week was, viel compleet in het water. Door deze ongelukkige omstandigheden wordt de zorg nu maximaal (her)ontdekt.” Ze hoopt dat een deel van de mensen die zich nu hebben aangemeld, ook voor de toekomst behouden blijft voor de zorg.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.