Premium

Juf Marit geeft kinderen kunstles in barre tijden [video]

Juf Marit geeft kinderen kunstles in barre tijden [video]
Marit May live op facebook: ,,Kinderen hun talenten laten ontdekken, hoe mooi is dat.’’
© Foto Marit May
Sassenheim

Ook deze middag zit Marit May er om twee uur weer klaar voor. En met haar meer dan zeshonderd kinderen voor de kunstles die de Sassenheimse voor hen in petto heeft. Deze dinsdag zijn de bijzondere woningen van de Oostenrijkse architect en kunstenaar Friedensreich Hundertwasser het onderwerp van de live gestreamde kunstles voor kinderen.

Terwijl ze net zo hard aan de slag gaat als de kinderen, vliegen de opgestoken duimen, smileys en andere emoticons over het scherm. De vragen en opmerkingen volgen elkaar in rap tempo op. Mag je ook een zonnetje tekenen, mag je rondjes maken, super leukkk, heeeeeeeel toffe juf, wow cool effect.

,,Keileuke opdracht altijd’’, zegt Cynthia Rogiers. ,,Dit is mijn eerste keer en het is heel leuk’’, vindt Wieteke Goudzwaard. Aan het eind van de les is de wereld weer honderden kunstwerkjes rijker. ,,Dit was echt leuk, bedankt Juf Marit’’, zegt Berend Oosthuizen.

Al twintig jaar is May vakdocent handvaardigheid op de Sassenheimse basisscholen de Kinderburg en de Overplaats. Deze ochtend is ze nog een paar uur op school geweest, waar de leerkrachten in ploegendienst de kinderen opvangen voor wie de ouders echt geen andere opvang konden vinden. ,,Prima te doen’’, vindt ze. De kinderen hebben hun lespakketjes voor de dag al bij zich en gaan gewoon aan de slag.

Maar het zette haar ook aan het denken. Want de meeste kinderen zitten natuurlijk gewoon thuis. Nu de scholen vanwege corona dicht zijn en ouders thuis moeten werken, geeft dat in veel huizen de nodige stress. Kinderen die zich vervelen, ouders die aan de slag moeten maar het tegelijkertijd maar niets vinden als hun kinderen de hele dag voor de buis hangen - al dan niet digitaal.

Kinderkunstlab

Al twee jaar zet ze onder de naam ’t Kinderkunstlab filmpjes over de meest uiteenlopende vormen van handvaardigheid op haar facebookpagina - die overigens nog steeds te zien zijn. Verder bracht ze al drie boeken voor kinderen uit over kunst maken in de stijl van grote kunstenaars en het oppimpen van je eigen kamer. Ze is inmiddels druk bezig met een vierde boek.

Waarom ga je niet livestreamen, opperde haar man vorige week nadat ze op school hadden nagedacht over wat ze als leerkrachten in deze tijd voor de kinderen kunnen betekenen. ,,Ik ben ook bijna zestig en ik dacht even: wat is dat nou weer’’, zegt ze.

Juf Marit geeft kinderen kunstles in barre tijden [video]
Kunstwerkjes van de kinderen in de stijl van Miro.
© Foto Marit May

Maar met de ervaring van die filmpjes ging ze aan de slag en het resultaat is dat ze nu elke dag stipt om twee uur een uur live te zien en kinderen lekker kunnen meedoen. Wat het onderwerp van de dag wordt, is steeds een verrassing, maar kinderen kunnen wel al van tevoren zien wat voor spullen ze nodig hebben.

Missie

Haar motivatie? ,,Kinderen iets leren over kunst en ze talenten van zichzelf laten ontdekken: hé, ik kan echt kunst maken! Hoe mooi is dat? En zelf geniet ik er enorm van om dit te doen, het is echt een missie van me.’’

Dat het aanslaat, merkt ze aan de reacties. Die komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit België, Frankrijk, Spanje, Noorwegen en Denemarken. ,,Vorige week vond ik twee bossen tulpen voor mijn deur met een kaartje: juf Marit, wat fijn dat je dit doet. Geweldig toch?’’

Elke dag, is dat niet veel? Nee hoor, zegt May. Ze vindt het alleen maar leuk om op deze manier aan de slag te blijven en ze weet als leerkracht hoe belangrijk regelmaat voor kinderen is. ,,Ik heb nog ontzettend veel ideeën om uit te voeren. Als ik gezond blijf, zit ik hier totdat de scholen weer open gaan elke dag om twee uur klaar.’’

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.