Premium

Ex-partner van witwasser koopt voormalige Jelgersmakliniek Oegstgeest

Ex-partner van witwasser koopt voormalige Jelgersmakliniek Oegstgeest
Oegstgeest

Wieglia Beheer wordt zoals het er nu uitziet de nieuwe eigenaar van de voormalige gebouwen van de Jelgersmakliniek tussen het gemeentehuis van Oegstgeest en de A44. Het bedrijf van de Amsterdamse vastgoedondernemer Jan Wieger van der Linden betaalt ruim 5,1 miljoen euro voor het eeuwigdurende recht van erfpacht op het twee hectare grote terrein.

Van der Linden is een succesvol ondernemer en vastgoedbelegger met een voorliefde voor horeca. Zo was hij jarenlang mede-eigenaar van café Hoppe aan het Amsterdamse Spui, een van de bekendste kroegen van Nederland, en de Oesterbar aan het Leidseplein, een plek waar in de jaren negentig zowel bekende politici als de hoofdstedelijke penoze zich graag lieten zien.

Van der Linden was ook lange tijd zakenpartner van Jan-Dirk Paarlberg, de man die in 2014 werd veroordeeld voor het witwassen van de miljoenen die Willem Holleeder had verdiend met het afpersen van een andere zakenpartner van Paarlberg, Willem Endstra. Drie jaar geleden liet Paarlberg nog voor negen ton beslag leggen op bezittingen van Van der Linden.

Dat Wieglia de koper is van het terrein van de voormalige Jelgersmakliniek werd eerder deze maand bekend gemaakt door het College sanering zorginstellingen. Die instelling moet toestemming geven voor de verkoop van overbodig vastgoed van zorginstellingen, zoals in dit geval van de stichting Rivierduinen.

Rivierduinen maakte aanvankelijk samen met de gemeente Oegstgeest en met de buren van Centrum ’45 plannen voor de herontwikkeling van het terrein. Twee en een half jaar geleden resulteerde dat in een plan voor het ’vijfde villapark van Oegstgeest’. Dat werd afgeschoten door de politiek.

Vorig jaar oktober leidde het bericht dat Rivierduinen het terrein in de aanbieding deed al tot grote zorgen bij de plaatselijke politici. Oegstgeest zit middenin een proces om plannen te maken voor het terrein van Endegeest en omgeving. De twee hectare die nu in handen komt van de Amsterdamse ondernemer maakt daar onderdeel van uit.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.