Premium

Column Langs de eerste lijn: Een bed in de praktijk

Column Langs de eerste lijn: Een bed in de praktijk
André van Loenen.
© Foto Wim Egas

Huisarts André van Loenen heeft een dokterspraktijk en is directeur van Medisch Centrum Zaanzorg waar verschillende hulpverleners met elkaar samenwerken. Om de week schrijft hij voor deze krant. De beschreven voorvallen berusten op waarheid. Genoemde personen zijn fictief.

Ik woon niet naast mijn praktijk. Het is met de auto veertig minuten rijden. Best een afstand, maar een keuze die ik 13 jaar geleden heb gemaakt toen ik als huisarts begon. Aangezien ik na een nachtdienst op de huisartsenpost overdag doorwerk en dus niet eerst naar huis rij, mis ik wel eens een douche in mijn praktijk en soms ook een bed.

„Wensen voor de toekomst”, dacht ik altijd. Een douche nemen na zo’n nachtdienst voor de ochtendstart van de praktijk is een lekker ’wake-up’-momentje en een bed wilde ik ooit vanwege een migraineaanval gedurende een griepvaccinatiemiddag voor patiënten (waarbij ik in de buurt moet zijn) en na een enorme sneeuwbui, waardoor ik niet naar huis kon. Dan blijkt een onderzoeksbank erg hard om op te slapen.

Sinds afgelopen vrijdag heb ik eindelijk een douche in de praktijk en wel vanwege het coronavirus. Na in beschermingsoutfit (pak, mondkap, handschoenen, bril) een patiënt ’verdacht voor corona’ gezien te hebben, zorgt het kunnen wegspoelen van het idee van ’drager zijn van iets onzichtbaars’ voor mijn psychisch welbevinden. Iets extra’s voor mezelf dus, naast bijvoorbeeld het belangrijke handen wassen.

Heeft u trouwens ook zo last van de huid van uw handen door het vele handen wassen? Door de zeep droogt de huid flink uit. Er kunnen kloven ontstaan, pijn en er kan zelfs eczeem ontstaan. Voorkom dit door de huid steeds na het handen wassen vet te houden.

In mijn praktijk staat nu eindelijk een bed, waardoor ik dichtbij bij de huisartsenpost kan blijven alsook bij de isolatiepost, om op tijd te kunnen anticiperen. Het nieuws van crisisdiensten en de berichten uit het zuiden van het land zijn duidelijk: bereid je voor iedereen! Als huisartsen draaien we extra diensten overdag en in de avond op de isolatieposten. Mogelijk heeft u daar al ervaring mee gehad. Ook extra nachtdiensten staan ingeroosterd.

Het is een spannende tijd, waarbij gezondheid weer als grootste goed op de voorgrond staat. „Giving up is not an option”, lees ik op mijn favoriete T-shirt als ik opnieuw de beschermingsoutfit aantrek om op visite te gaan. Steunende teksten als deze geven mij kracht om te reageren en te handelen. „Had ik het bed en de douche nog maar te wensen”, denk ik vluchtig, als ik bij de zieke patiënt binnenstap.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.