Premium

Voorbehoud Naardense koopwoning duurt al meer dan een jaar

Voorbehoud Naardense koopwoning duurt al meer dan een jaar
De woning die Hans Hentzepeter nog altijd niet de zijne kan noemen.
© Schermafdruk Funda.
NAARDEN

Hans Hentzepeter heeft het oog laten vallen op een mooie vrijstaande woning met uitzicht op de Muidertrekvaart bij hem in Naarden.

Er zit wel een haakje aan: het huis heeft een agrarische bestemming en Hentzepeter is geen boer. Het aanbod is te mooi om te laten lopen en daarom sluit hij een voorlopig koopcontract met de ontbindende voorwaarde dat de gemeente Gooise Meren meewerkt aan het aanpassen van de bestemming. Want anders zit hij met een voor hem onbewoonbaar huis óf hij moet alsnog gaan boeren...

Om dat in goede banen te leiden, neemt Hentzepeter daarvoor een deskundige in de arm. Tot beider frustratie verloopt dat proces bij de gemeente traag. Er zijn maar liefst dertien (!) maanden voorbij als Hentzepeter onze hulp vraagt, omdat hij nog altijd niet weet hoe lang hij nog moet wachten voordat hij weet of de gemeente wel of niet meewerkt.

Enige onpartijdige hulp van buiten kan vermoedelijk geen kwaad. Gevoed door frustratie is zijn toonhoogte van de communicatie met de betrokken ambtenaar dusdanig dat die vast niet de benen uit het lijf loopt om Hentzepeter te plezieren.

Gefrustreerd probeert hij de verantwoordelijke wethouder te laten ingrijpen, maar zijn toon is niet al te diplomatiek. Iets met stroop en azijn en vliegen vangen... Maar de gemeente Gooise Meren moet toch wel in staat zijn bij benadering aan te geven wanneer Hentzepeter uitsluitsel kan krijgen. Waarom blijft die herhaaldelijk gestelde vraag dan onbeantwoord? De woordvoerder legt uit dat de gemeente ook vindt dat het lang duurt, maar dat het beslist niet zo is dat de ambtelijke dienst al die tijd op de handen heeft gezeten. Er is wel degelijk veelvuldig contact geweest over de plannen die tussentijds ook nog wel eens wijzigden. De volgende dag belt de wethouder Hentzepeter persoonlijk om hem over vermoedelijke data bij te praten.

Toch gaat uitsluitsel krijgen nog een hele tijd duren. Het kan zomaar september worden voordat hij de garantie krijgt dat de gemeente het bestemmingsplan aanpast. Dan kan hij na twee jaar (!) eindelijk de voorlopige koopovereenkomst in een definitieve omzetten. Of is de conclusie dat de koop niet kan doorgaan...

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons!

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.