Premium

Burgemeester Leiden en politie: ’Jongeren neem coronauitbraak serieus’

Burgemeester Leiden en politie: ’Jongeren neem coronauitbraak serieus’
De sfeer in de regio in verband met de coronacrisis Een potje basketbal op het veldje aan de Brahmslaan drie tegen drie, dat mag, en als er meer komen wisselen we door
© Taco van der Eb
Leiden

Doe niet lacherig over corona want het is een serieuze zaak. Blijf uit elkaars buurt. Burgemeester Henri Lenferink van Leiden roept jongeren op de coronauitbraak en de maatregelen van het kabinet serieus te nemen. Zo nodig zal hij handhavend optreden. Dat betekent een boete tot 400 euro voor particulieren en 4000 euro voor bedrijven.

,,De kern is: houdt anderhalve meter afstand”, zegt de burgemeester, die tevens voorzitter is van de Veiligheidsregio Midden Nederland. Hij werkt op dit moment aan een nieuwe noodverordening waarin regels staan om te handhaven. Die is woensdag klaar. Bij overtredingen geldt: ,,Je moet ze zien, anders lukt het niet”, zegt Lenferink.

Taboe

Grote groepen mensen zijn taboe. Kinderen tot 12 jaar mogen buiten spelen met elkaar, hun ouders moeten op afstand blijven en niet te veel bij elkaar staan. Jongeren ouder dan 12 moeten afstand bewaren en niet samenscholen. Supermarkten moeten de afstand tussen klanten bewaken met een deurbeleid.

Markten gaan door als er voldoende afstand bewaard kan worden tussen bezoekers, en dat is bij de zaterdagmarkt in Leiden niet het geval. Over het algemeen houdt iedereen zich goed aan de nieuwe regels.

De jongeren zijn een probleem, zegt Lenferink. Voor een totale lockdown is de burgemeester niet, want buitenlucht is ook gezond voor jong en oud. ’Maar hou de afstand in de gaten’, zegt hij. Dus een ommetje en buiten spelen voor de kinderen, moet kunnen.

Wijkagenten Eric van Dommelen en zijn drie collega’s hebben in Leiden-Zuid, Voorschoten en Zoeterwoude vooral jongeren aangesproken die in groepjes bij elkaar zitten. ,,Je moet het niet hebben over onveiligheid, maar over veiligheid. De jeugd heeft gewoon een heel andere mindset”, zeg Van Dommelen.

Boeie

Van Dommelen twitterde daarover dat corona nog niet echt doordringt tot de jeugd. Hij kreeg opmerkingen als: ’boeie, die boete betaalt me vader wel’ of ’doe effe chill’. Hij werd uitgelachen.

De politie bekeurde nog niemand. ,,We zeggen niet belerend dat het gevaarlijk is dat ze met een ploegje op straat zitten, maar stellen juist vragen. Wij denken dat de wereld vergaat, maar zo zitten de jongeren er niet in. Zij zijn vrij relaxed, dat is eigenlijk best prettig. Voor hen dan. Of ze bang zijn? Nee, want dan zouden ze niet buiten zijn.”

,,Tot nu toe was handhaven voor ons lastig”, zegt Van Dommelen. ,,Jongeren behoren tot een groepering die heel anders omgaat met het coronavirus. We zoeken ze de laatste dagen op. We hebben wel honderd tot honderdvijftig jongeren gesproken. We gaan er met de auto of op de fiets naartoe en dan gaan we het gesprek aan. We vragen niet naar identiteitsbewijzen, we vragen wat ze van de situatie vinden.”

Lolly’s

Hij ziet dat jongeren best wel afstand van elkaar houden, maar soms gaat het ook weer mis. Zoals het meisje dat keurig anderhalve meter afstand houdt, maar dan ineens lolly’s gaat uitdelen aan haar vrienden. ’Oh, mag dat niet’, wil ze dan weten. Nee dus.

Of neem die jongen die keurig afstand tot zijn maten houdt, maar dan ineens wel bij zijn vriend achterop de brommer springt. Of neem dat meisje dat schrikt als Van Dommelen om 21.45 zegt dat het nu ’vijf voor twaalf’ is. ,,Ze kende die hele uitdrukking niet, dus ze sprong op want ze moest om tien uur thuis zijn, ha,ha.”

Er wordt veel rondgehangen, want er is verder niet zoveel te doen. Sportvelden zijn dicht en er is geen school. De jeugd is goed aanspreekbaar maar het moet wel op een positieve manier. ,,Ze lezen NRC.nl niet maar sites als Dumpert en De Speld. Je moet niet te veel van ze verwachten. Boos worden heeft geen zin, praten wel. Je moet nu de strijd niet aangaan. Vrienden maak je in vredestijd.”

Uitzitten

Van Dommelen denkt dat jongeren de komende tijd meer thuis worden gehouden door hun ouders. ,,Ik heb ook drie kinderen, die ik alleen nog in de tuin laat spelen. Het is nu eenmaal de wereld waar we nu in zitten. We moeten dit uitzitten, het gaat ook wel een keer weer over.”

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.