Premium

Verdachte wapenbezit Noordwijkerhout blijft liever in cel

Verdachte wapenbezit Noordwijkerhout blijft liever in cel
© Archieffoto
Den Haag / Noordwijkerhout

In de coronacrisis moest de Haagse rechtbank dinsdag improviseren om in elk geval een spoedeisende zaak tegen een vastgezette man uit Noordwijkerhout nog te laten doorgaan. Via de telefoon beschuldigde de officier van justitie hem van het bezit van wapens, waaronder een machinegeweer. De verdachte was niet aanwezig. Hij bleef liever in zijn cel tot het proces tegen hem begint.

Bij de 54-jarige man werden op 10 december 2019 thuis een Kalishnikov-achtig machinegeweer gevonden en nog een vuurwapen met afgezaagde loop, twee pistolen, munitie en een boksbeugel. Het wapentuig is in beslaggenomen en de inwoner van Noordwijkerhout aangehouden.

Bij de voorbereidende zitting dinsdag somde de officier van justitie dit alles telefonisch op. Vanwege de coronacrisis blijven de aanklagers zoveel mogelijk weg uit de rechtszaal. De beschuldigingen van de officier werden versterkt via een microfoon.

Tijdens de zitting bleek dat het Nederlands Forensisch Instituur de wapens van de man uit Noordwijkerhout nog onderzoekt. Het is niet bekend of er ook mee is gevuurd. Er zijn geen vingerafdrukken van verdachte op het schietgerei aangetroffen, maar de Noordwijkerhouter heeft wel bekend dat hij de wapens thuis had.

De volgende zitting is (voorlopig) gepland voor 16 juni. De verdachte had via zijn advocaat al laten weten dat hij dit alles in gevangenschap wilde afwachten. Anders werd hij even vrijgelaten en dan wellicht weer opgesloten. Volgens de richtlijnen staat op verboden wapenbezit zeker 12 maanden cel.

In een naastgelegen zaal was de rechtbank al een stap verder voor zittingen die corona-proof zijn: op de plaats van verdachte stond een groot tv-scherm, gericht naar de rechters.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.