Premium

Tom weert schadelijke beestjes uit de tuin

Tom weert schadelijke beestjes uit de tuin
© Foto Erna Faust

Boer Tom (37) is bollenboer en tuinman van het tv-programma ’Eigen huis & tuin’ op RTL4. Tom woont samen met Marieke en zoontje Moos in de Kop van Noord-Holland. In Vrij Weekendmagazine deelt hij zijn kennis op groengebied. Hoe houden we beestjes uit de tuin?

Slakken, luizen, mieren, buxusmotten, eikenprocessierupsen… Ze vreten groen blad, verzwakken de planten, vernielen de buxus en zorgen voor hinderlijke jeuk bij mensen. Je hebt ze daarom liever niet in je tuin. Wist je dat je problemen kunt voorkomen (of verminderen) door de natuurlijke vijanden van deze schadelijke beestjes naar jouw tuin te lokken?

Van planten als hosta, hortensia, dahlia en sla blijft nauwelijks wat over bij een slakkenplaag. Vogels en egels helpen echter graag een handje door slakken op te eten. Je zorgt voor een extra welkom met vogel- en egelhuisjes. Ruim de tuin ook niet te veel op. Vogels en egels houden wel van een rommelig hoekje met bladeren en takjes.

Bladluizen zijn kleine plantenetende insecten die binnen de kortste keren een plant in bezit nemen. Doordat ze de plant uitzuigen, veroorzaken de bladluizen groeivertraging, vervormde bladeren, verdroging en ernstige verzwakkingen.

Lieveheersbeestjes

Zijn je planten getroffen door luizen? Lok dan lieveheersbeestjes door bijvoorbeeld korenbloemen en klaprozen in de tuin te zaaien. Zo’n beestje eet tot wel 100 luizen per dag en jij geniet ook van mooie zomerbloemen. En heb je last van luizen, dan zijn er vaak ook mieren in de buurt. Om natuurlijke vijanden zoals padden en kikkers in de tuin te lokken is niet heel erg makkelijk. Er zijn echter ook sterk geurende kruiden en planten waar mieren een hekel aan hebben. Denk aan salie, rozemarijn, bieslook, majoraan, maggiplant, basilicum en munt. Ook afrikaantjes, lavendel en goudsbloemen weren mieren uit de tuin.

Hoewel het grootste leed inmiddels geleden is, is de buxusmot nog niet verdwenen uit ons land. Het zijn vooral de rupsen die de buxus kaalvreten. Heb je (net als ik) kippen? Laat ze los lopen bij de buxushagen in de tuin. En ook mussen en mezen houden van de rupsen.

Heb je een eik in de tuin (of straat) staan? Na de enorme overlast van vorig jaar, hoef ik het eigenlijk niet te zeggen, maar toch: pas op voor de eikenprocessierupsen. Ze hebben brandharen die hevige jeuk opleveren. Vogels als kool- en pimpelmees en boomklever helpen een handje doordat ze de rupsen opeten.

Dieren in de tuin zijn behalve nuttig ook gezellig en boeiend om te zien. Ze zorgen letterlijk voor leven in de tuin. Dus: vogels, egels, lieveheersbeestjes of kippen… alle beestjes verzamelen!

Winactie

Vrij Weekendmagazine verloot 10 keer een DCM bloemenmengsel waarmee je nuttige insecten naar de tuin lokt. Het mengsel bevat tevens een grondverbeteraar en zorgt in de zomermaanden voor een bloemenweide vol met lieveheersbeestjes, maar ook bijvoorbeeld vlinders en honingbijen. Niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor de biodiversiteit. Stuur voor 4 april een e-mail met je naam en adresgegevens naar vrij@mediahuis.nl. Winnaars krijgen hun prijs toegezonden. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Tom weert schadelijke beestjes uit de tuin

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.