Gastland Japan en het IOC bezwijken onder de druk. Olympische Spelen vanwege het coronavirus naar 2021 uitgesteld

IOC-voorzitter Thomas Bach.
© Foto AFP
Amsterdam

De aanzwellende kritiek viel niet langer te negeren. Toen gastland Japan dinsdag onder die druk bezweek en vanwege het nog altijd oprukkende coronavirus uitstel vroeg, kon het Internationaal Olympisch Comité (IOC) niet anders dan het verzoek inwilligen en de Olympische Spelen verschuiven. Ook de Paralympische Spelen zijn verdaagd.

Een nieuwe datum is nog niet bekend. De Japanse premier Shinzo Abe en IOC-voorzitter Thomas Bach kwamen slechts overeen dat de 2020-editie van de Spelen, die van 24 juli tot en met 9 augustus zou worden gehouden, ’na 2020 maar niet later dan in de zomer van 2021’ plaatsheeft. De naam ’Tokio 2020’ blijft desondanks gehandhaafd.

Dilemma

Het overstag gaan van Japan verloste het IOC van een dilemma. Eenzijdig ingrijpen had, als uitvloeisel van een overeenkomst met de organiserende stad tot grote schadeclaims kunnen leiden. Nu bloeden de twee partijen samen en werd Japan, niet onbelangrijk gezien de volksaard, gezichtsverlies bespaard door de nationale trots niet extra te krenken. De financiële strop zal miljarden euro’s bedragen.

Het uitstel is een primeur. Niet eerder in de 124-jarige olympische historie gebeurde dit. Alleen in oorlogstijd, in de jaren 1916, 1940 en 1944, werd tot een afgelasting besloten.

De opschorting is geen sinecure, en niet alleen vanwege sponsor- en mediacontracten. IOC-voorzitter Bach rept van ’een enorme en erg lastige legpuzzel’. De complexiteit heeft onder meer te maken met het olympisch dorp. De appartementen waarin de circa elfduizend sporters en de begeleidingsstaf zouden worden ondergebracht, zijn verkocht aan particulieren die de woningen na deze zomer betrekken. Zodoende zal vermoedelijk nieuwe huisvesting moeten worden gevonden.

In sportieve zin vormen de kwalificatietrajecten het grootste knelpunt voor het IOC. Door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus gingen de afgelopen weken veel plaatsingstoernooien niet door. Die moeten normaal gesproken weer een plek op de kalender krijgen, wil er niet worden afgeweken van de huidige toelatingscriteria. Het lijkt een uitgemaakte zaak dat de startbewijzen voor de reeds gekwalificeerde sporters nog een jaar geldig zullen blijven, al bleef die bevestiging uit.

Toernooiagenda

Daarnaast heeft het IOC te maken met de toernooiagenda’s van afzonderlijke bonden: de WK’s atletiek en zwemmen, twee belangrijke olympische sporten, staan bijvoorbeeld voor volgende zomer geprogrammeerd. Al heeft de internationale atletiekfederatie World Athletics inmiddels laten doorschemeren te willen meewerken aan het vinden van een passende oplossing.

De olympische vlam blijft overigens in Japan, als een symbool van hoop. ,,Die vormt het licht aan het einde van de tunnel’’, benadrukt Bach.

Gerard Dielessen, algemeen directeur van sportkoepel NOC NSF spreekt van ’een verstandig besluit’. ,,Het heeft weliswaar een grote impact op sporters, maar de meesten zullen hier rekening mee hebben gehouden.’’ Technisch directeur Maurits Hendriks heeft het over ’een verlichting en geruststelling’. ,,We hebben nu de tijd. Daarom is het vooral belangrijk om tegen sporters te kunnen zeggen: concentreer je op je gezondheid, pas je trainingsprogramma’s wat aan en laat het verzoek van de regering om zoveel mogelijk thuis te blijven prevaleren.’’

Mieke Cabout, vice-voorzitter van de Nederlandse atletencommissie, is vooral blij dat ’de stem van de sporters is gehoord’. Naast nationale olympische comités en afzonderlijke bonden was het juist deze groep die te hoop liep tegen de stroperigheid. ,,De onzekerheid zorgde voor veel onrust. Natuurlijk roept het bij sporters ook bepaalde emoties op, nu uitstel een feit is. Ze hebben vier jaar of langer naar komende zomer toegewerkt. Maar de ratio wint het van de emotie. Hopelijk komt het IOC nu zo snel mogelijk met nieuwe data, zodat de sporters weer gericht ergens naartoe kunnen werken.’’

Uitdaging

Ook NOC NSF staat trouwens voor een uitdaging. Sponsors van TeamNL moeten binnenboord worden gehouden. Contracten van veel bondscoaches lopen daarnaast na een olympische cyclus van vier jaar af en zullen dus in ieder geval met een jaar moeten worden verlengd. Dat laatste is al wel gebeurd met de stipendia, zeg maar de topsportsalarissen van de olympiërs. Zij behouden hun A-status en krijgen sowieso doorbetaald tot na de Spelen.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.