Vechten tegen het virus: Hoe gaat het op de longafdeling?

Vechten tegen het virus: Hoe gaat het op de longafdeling?

In het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en Purmerend liggen tientallen coronapatiënten. Dat aantal groeit met de dag. Hoe gaat het op de longafdeling? Verslaggever Jan Vriend belt dagelijks met een longarts. Vandaag: Marjolein van Laren.

’Dagelijks komen er weer nieuwe patiënten bij. Van een aantal is bewezen dat ze zijn besmet, anderen worden ervan verdacht. Binnen een dag komt de uitslag en weten we of het ja of nee is.

Omdat corona luchtwegklachten veroorzaakt, heeft de longarts er het meest mee te maken. Maar gelukkig hebben we versterking van collega-specialisten. Alle niet-spoedeisende operaties en controles zijn uitgesteld en veel consulten gaan nu telefonisch.

Dat levert tijd en bedden op voor coronapatiënten. Intussen krijgen we veel vragen van huisartsen en doorverwijzingen voor de spoedeisende hulp. Ook de zorg voor andere patiënten gaat zo veel mogelijk door. Bij elkaar een hele uitdaging.

Samen met de zaalarts liep ik net over de afdeling. Dan moet je je helemaal omkleden, met een isolatiepak, een mondkapje, een veiligheidsbril en handschoenen. We hebben nog genoeg van die spullen, maar we gaan er zuinig mee om. Waar het kan, proberen we bewezen coronapatiënten met z’n vieren op één kamer te leggen zodat we niet bij ieder bed onze kleding hoeven te wisselen, maar alleen de handschoenen.

Ook nemen we - als het even kan - spullen voor elkaar mee naar binnen. Eten bijvoorbeeld. Dan hoeven de voedingsassistenten zo min mogelijk een beroep te doen op de isolatiekleding.

We maken lange dagen, maar omdat de onderlinge verbondenheid tussen alle medewerkers goed is, lukt het.

Je proeft echt de sfeer van: samen sterk om iedereen te helpen. Daarom is het ook niet erg om na zo’n dag nog wat langer te blijven. Normaal zou ik naar de sportschool gaan, maar die is nu toch dicht. En tv kijken maakt me ook niet blij. Toen ik de beelden zag van al die mensen die op een kluitje met elkaar naar het bos en het strand gingen, werd ik echt een beetje verdrietig. Als die wisten wat er hier aan de hand is, zouden ze wel beter nadenken en het risico op besmetting uit de weg gaan.

Maar er is ook een andere kant. De buitenwereld steunt ons met kaarten, lekkers en bloemen. Mijn familie bood zelfs aan om voor me te koken. De vriezer thuis is nog vol, maar het idee is natuurlijk heel bemoedigend.’’

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.