Toen er op 26 maart nog wél gesport werd: tranen bij de waterpolovrouwen na uitschakeling voor Olympische Spelen

Dagmar Genee en Vivian Sevenich van het Nederlands waterpoloteam na de verloren wedstrijd tegen Spanje.
© Foto ANP

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er in maart nog gewoon overal gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport.

Vandaag: 26 maart 2016, Nederland-Spanje.

Niet naar de Olympische Spelen. Weer niet. De waterpolosters zien deze zaterdag 26 maart 2016 in Gouda hun droom uiteenspatten. Net als vier jaar eerder grijpen ze op het olympisch kwalificatietoernooi naast een ticket voor de Spelen. In tranen zijn ze. Nederland, de olympisch kampioen van 2008, gaat niet naar Rio de Janeiro, nadat het in 2012 ook al ontbrak op de Spelen van Londen.

Oranje verliest deze zaterdag in de kwartfinale van Spanje (10-7). Na afloop probeert keepster Laura Aarts haar zegje te doen tegen de pers, waarbij ze om de paar minuten in snikken uitbarst. „We kunnen beter dan dit, maar het is er geen moment uitgekomen. Het blijkt maar weer dat resultaten uit het verleden niet tellen.”

Hier de aflevering van gisteren: Oranje hortend en stotend op weg naar het gouden EK’88

De teleurgestelde bondscoach Arno Havenga erkent dat zijn ploeg heeft gefaald. „Ik heb hier geen verklaring voor. We hebben niet ons niveau gehaald, hier hebben we geen rekening mee gehouden. We hebben wel kansen gehad, een paar keer paal of lat geraakt. Dat kan gebeuren, maar soms misten we in de afronding gewoon de overtuiging. Verdedigend gaven we ook veel te veel weg.”

Er is bij sommigen nog hoop dat Oranje misschien via een achterdeurtje nog in Rio kan belanden. Dat zou dan moeten gebeuren doordat Rusland vanwege het dopinggebruik in dat land wordt uitgesloten van de Spelen. Het is ijdele hoop. Het achterdeurtje blijft op slot, Rusland gaat naar Rio en Oranje blijft thuis. Net als in 2012.

Voor de Olympische Spelen van Tokio, die komende zomer zouden worden gehouden, maar een jaar zijn uitgesteld, heeft Nederland zich ook nog niet geplaatst. Het OKT in Italië werd eerder deze maand vanwege de coronacrisis uitgesteld naar mei, maar ook dat zal waarschijnlijk niet doorgaan.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.