Oproep Leidse hoogleraar: ’Hoogbejaarden moeten nadenken over eventuele IC-opname’

Intensive care-afdeling.© foto AP

Erna Straatsma
Leiden

Hoogbejaarde Nederlanders moeten nadenken over de vraag of ze wel alle coronabehandelingen willen ondergaan die beschikbaar zijn.

Die oproep doet Evert de Jonge, hoogleraar en hoofd intensive care in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

,,Een IC-opname kan heel veel, maar is niet altijd goed voor de patiënt’’, zegt De Jonge in een NPO1-podcast.

Vooral voor ’heel oude, kwetsbare personen’, pakt een behandeling op de IC niet altijd goed uit. Na langdurige beademing en intensieve behandeling kan het voorkomen dat patiënten genezen van een coronabesmetting, maar minder zelfstandig kunnen functioneren als gevolg van hun ziekenhuisbehandeling.

Hoogbejaarde Nederlanders moeten zich daarom afvragen of ze op de IC willen belanden, als ze ernstig ziek zijn door het coronavirus. Bij voorbaat doen ze dat in gezonde toestand, want als de nood eenmaal hoog is, is er weinig tijd om over zo’n vraag na te denken. De patiënt zelf is dan bovendien meestal niet meer, of moeilijk, aanspreekbaar. Dan beslissen familieleden in overleg met artsen of een IC-opname wenselijk is.

,,Op de vraag ’wil ik wel of niet op de IC’ kun je niet antwoorden met een simpel ja of nee’’, zegt De Jonge. ,,Het gaat daarbij om de vraag of het redelijk is te verwachten dat patiënten er goed uitkomen.’’

Volgens De Jonge heeft zijn oproep deels te maken met een dreigend tekort van IC-bedden in alle Nederlandse ziekenhuizen. Als iedereen met corona intensief behandeld zou worden, ook patiënten die geen reële overlevingskansen hebben, dan zouden andere patiënten die op belangrijke operaties wachten volgens hem ernstig tekort gedaan worden.

Het Nederlandse beleid is er niet op gericht om alle coronapatiënten zo veel mogelijk te behandelen. Dat verklaart het hoge sterftecijfer van coronapatiënten op andere verpleegafdelingen in ziekenhuizen.

De stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie) meldde woensdagmiddag om 12.00 uur dat 563 coronapatiënten op IC-afdelingen liggen.

Nederland telt 1150 IC-bedden, maar er wordt gewerkt aan een uitbreiding tot 1500 bedden.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.