Premium

Beeldbellen, als bezoek aan je moeder (88) niet meer mag: ’Als alles over is, gaan we lekker lunchen met elkaar’

Beeldbellen, als bezoek aan je moeder (88) niet meer mag: ’Als alles over is, gaan we lekker lunchen met elkaar’
De Leidse Trudy Kwik laat zien dat ze met beeldbellen ook gezellig kan kletsen met haar moeder die in woonzorgcentrum Vlietwijk in Voorschoten verblijft.
© Foto Taco van der Eb
Leiden

’Ha Trudy, waar ben je?’, vraagt de 88-jarige Tiny Kwik. Vanuit woonzorgcentrum Vlietwijk in Voorschoten ziet ze het gezicht van haar dochter op het beeldscherm van een telefoon. „Ik ben thuis in de Vlietpoort”, antwoordt Trudy. „Wat zie je er mooi uit, mam. Mooie lippenstift heb je op.” Haar moeder lacht: „Je weet maar nooit wie je tegenkomt he.”

Het is een vrolijk moeder-dochtertelefoongesprek deze dinsdagmiddag. Maar wel door nood gedwongen. Moeder en dochter wonen op nog geen vijf kilometer afstand, maar bij elkaar op bezoek gaan zit er tot 1 juni niet meer in door de coronaregels. „Er zit pas anderhalve week op en we hebben nog negen weken te gaan”, verzucht de Leidse onderneemster bij de haven achter haar woning. „Vreselijk, maar met mij zitten er velen in dezelfde situatie. Het belangrijkst is dat het personeel gezond blijft.”

Het is voor Trudy Kwik een geruststellende gedachte dat haar moeder het goed heeft in Vlietwijk. Ze is zelfs blij dat haar moeder sinds oktober niet meer zelfstandig woont, want nu weet ze dat er goed voor haar wordt gezorgd en ze beschermd is. „Mijn moeder heeft Alzheimer en beseft niet wat er allemaal aan de hand is. In dit geval is dat maar beter ook. Ze vraagt weleens waarom we niet op bezoek komen, maar die vraag vergeet ze meteen. Een bezoekje zou ze ook weer meteen vergeten zijn.”

Raamliefde

Nu bezoek niet meer mag, bedacht de familie Kwik er iets anders op om met elkaar in contact te blijven. Beeldbellen is er een van. Elke afdeling in Vlietwijk heeft nu een smartphone waardoor bewoners in contact kunnen blijven met hun naasten. „Ook doen we aan raamliefde en omapost”, zegt Trudy. „Gisteren stond ik voor het raam bij Vlietwijk. De verzorging belde mijn zus en zo zag mijn moeder zowel mij als mijn zus staan. Je ziet het anderen ook doen.”

Omapost heeft de familie Kwik ook in gang gezet. „Via internet maken we kaarten met foto’s van onszelf en die wordt dan opgestuurd naar mijn moeder. Zo hebben we een taakverdeling in de familie afgesproken. Mijn zus en ik hebben allebei een man en een kind, dus we zijn met zijn zessen. Elke dag doet iemand van ons iets voor mijn moeder.”

Intussen kwebbelen Trudy en moeder Tiny nog even door. „Wanneer is de Jazz on Sunday?”, vraagt Tiny die samen met haar man 43 jaar geleden met de organisatie van de Leidse jazzconcerten begon. „Dat is er nu even niet”, antwoordt haar dochter. „Heel veel mensen hebben griep, dus kunnen we even geen feestje vieren.”

Trudy beëindigt haar gesprek met een belofte aan haar moeder: „Als de griep over is en iedereen is weer gezond, gaan we lekker lunchen met elkaar.”

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.